2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Karnelere aşırı tepki vermeyin

Eğitimciler, kötü karneye sahip öğrencilere aşırı baskı uygulamaması, iyi karneye sahip öğrencilere ise gereğinden fazla ilgi gösterilmemesi gerektiği konusunda velileri uyardı.


Samsun Milli Eğitim Müdür Vekili Tahsin Nas, ara karnenin, öğrencinin çalışma alışkanlıkları, eğitim performansı ve akademik başarısına yönelik olarak uyarı niteliğinde algılanması gerektiğini söyledi. 23 Ocak'ta ilk ve orta dereceli okullarda karnelerini alan öğrencilerin sevinç ve hüzünlerini paylaşmak için ailelerine koşacağını hatırlatan Nas, karne günleri kimi öğrenciler için tatilin, kimi öğrenciler için de korku ve kaygının başladığı gün olduğunu hatırlattı. Öğrenciler ister iyi ister kötü karne getirsin, anne-babaların verecekleri ilk tepkiler çocuklarını sevdikleri yönünde olması gerektiğini ifade eden Nas, "Çocuklarımıza karşı göstereceğimiz aşırı tepkiler, onlarda birtakım psikolojik sorunların oluşmasına yol açabileceği gibi, daha olumsuz, yaşanmasını hiç arzulamadığımız bazı olaylara da neden olabilir. Bu nedenle çocuklarımıza karşı aşırı tepkiler vermekten kaçınalım" dedi.
"Notları kötü olan çocuğun karnesi, anne-baba için sürpriz olmamalıdır" diyen Nas, "Çünkü ailelerimiz çocuklarının eğitim yaşantılarına yeterince ilgi gösterdikleri takdirde zaten karneye yansıyacak notların neler olduğunu bileceklerdir. Anne-babalar karneyi gördüklerinde bir anda şok oluyorlarsa, demek ki çocuklarının eğitim yaşantılarıyla yeterince ilgilenmemişlerdir. Dolayısıyla suçu birazda kendilerinde aramalıdırlar" diye konuştu.


Kötü karneye sahip öğrencilere aşırı baskı uygulamaması, iyi karneye sahip öğrencilere ise gereğinden fazla ilgi göstermemesi gerektiği konusunda uyarılarda bulunan Nas, başarının tek göstergesinin karne olmadığını ifade etti. Çocuğun başarılı olduğu konuların vurgulanması ve ön plana çıkarılması gerektiğine işaret eden Nas, "Sorun olan alanlarda aile çözüm bulmaya çalışmalıdır. Ara tatilde çocukların mutlaka dinlenmesi sağlanmalıdır. Tatiller bunun içindir. Karne zayıf olduğu için çocuğa tatil boyunca ders çalıştırılmamalıdır. Kitap okuması ve yoğun olmayan bir tekrar yapılması yeterlidir. Çocuk için aktif etkinlikler planlanmalı ve ona zaman ayrılmalıdır. Zayıf karnesi olan çocukların başka çocuklar ya da kardeşleriyle kıyaslanmaması önemlidir. Kesinlikle hoş olmayan küçük düşürücü ifadeler kullanılmamalıdır" şeklinde konuştu.


Nas, Samsun'da ilköğretim ve ortaöğretimde olmak üzere toplam 237 bin 147 öğrencinin karne alacağını da kaydetti.

iha
Yayın Tarihi : 22 Ocak 2009 Perşembe 19:04:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?