26
Mayıs
2024
Pazar
SAMSUN

KASİAD'dan 'orta direk bel veriyor' uyarısı

Karadeniz Sanayici ve İşadamları Derneği (KASİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Çetinkaya, Türkiye’de orta direğin bel verdiğini söyledi. Makro ekonomik dengelerin düzeldiğini ancak KOBİ’ler, küçük esnaf ve elinde az miktarda toprağı bulunan köylülerin büyük sıkıntı çektiğini dile getiren Bekir Çetinkaya, hükümetin acil olarak önlem almasının önemine dikkat çekti.

AB’ye uyum sürecinde KOBİ’lerin bu sürece gerektiği gibi dahil edilemediğini, dünya şirketlerinin de Türkiye’deki uzantılarıyla yaptıkları yatırımlar neticesinde ülkede büyük sıkıntılar oluştuğunu kaydeden Çetinkaya, "Yabancı şirketlerin Türkiye’ye yatırımı hızlı bir şekilde gelişti. Hükümetin bu konudaki başarısı orta direğin de büyük zarara uğramasına neden oldu. Çünkü bu şirketler gelince KOBİ’ler, küçük esnaf rekabet edemiyor. Örneğin, dondurmalarını satarken Anadolu’da üretilen dondurma için ’merdiven altı, hijyenik değil’ diyerek halkın yereldeki firmaları tercih etmemesine neden oluyorlar. Yapılması gereken kredi vererek değil ama KOBİ’ler ve küçük esnafın üzerinden vergi yükünü kaldırarak bir çözüm üretilebilir. Yani teşvik bölgesel olarak değil, sektörel ve tabana yayılarak uygulanmalıdır" dedi.

Türkiye’nin belkemiğini oluşturan KOBİ’ler, esnaf ve az üreten köylüyü koruyucu tedbirlerin alınmasının hayati önem taşıdığını vurgulayan Çetinkaya, "Bu ülkede bankalarda, holdinglerde batırılan paranın bir kısmı söz konusu kesime vergilerin düşürülmesi yoluyla aktarılsa Türkiye ayağa kalkar. Ülkemizde 1 milyon bakkal sayısının 600 bine indiği görülüyor. 400 bin bakkal esnafı kapısına kilit vurmuş durumda. Aileleriyle birlikte 2 milyonluk bir nüfus söz konusu. Bu çok ciddi bir rakam. Bağ-Kur’dan emekli de olamıyorlar. Bu insanların hüngür hüngür ağladığını görüyoruz. Emekli olamıyor, kendilerini idame ettirebilecek parayı bulamıyor. Aldığı krediyi ödeyemiyor. Perişan haldeler. İtibarlarını kaybediyorlar. Ne yapsın bu adamlar? Bu geçiş döneminde esnafın Bağ-Kur’dan emekliliği de kolaylaştırılabilir" diye konuştu.

Bu konuda hükümetin kaynak arayışına girmesi ve devlete yük olmadan orta direğin rahatlatılması gerektiğine işaret eden Çetinkaya, Türkiye’nin dış borcunun ise diğer ülkeler dikkate alındığında önemsenmeyecek rakam olduğunu ifade etti. Çetinkaya, "Türkiye’nin şu anki dış borcu bu ihracat rakamlarıyla ve milletimizin çalışma azminin yanında önemli değil. Türkiye bir rotaya giriyor. Ekonomi düzeliyor. Yapılması gereken orta direğin dik duruşunu sağlamaktır" şeklinde konuştu.

Çetinkaya, işsizliğin bütün dünyada kangren olduğunu da sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Mayıs 2005 Pazartesi 17:16:33
Güncelleme :25 Mayıs 2005 Çarşamba 17:11:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?