6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

KASİF teşvikin uzatılmasını istiyor

Karadeniz Sanayici ve İşadamları Federasyonu (KASİF) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Reis, 49 ilde uygulanan 5084 sayılı Teşvik Yasası'nın geçerlilik süresinin 31 Aralık 2008'de sona ereceğini belirterek, yeni teşvik sistemi uygulamaya girene kadar mevcut yasasının 1 yıl daha uzatılmasını istedi.


KASİF Yönetim Kurulu Başkanı Osman Reis, Türkiye'de en gelişmiş kent ile en geri kalmış kent arasındaki Gayri Safi Yurtiçi Hasıla farkının 11 kat olduğuna dikkat çekti. Teşvik sisteminin bu tür farkların giderilmesi için önemli olduğunu vurgulayan Reis, teşvikin bir ayağının bölgesel kalkınmaya yönelik olması gerektiğini, yeni teşvik sistemi ile Türkiye'de bölgeler arası gelişmişlik farkının azaltılması, merkezde ve yerelde kurumsal kapasitenin artırılmasının hedeflenmesinin şart olduğunu vurguladı.


Teşvik politikasıyla yüksek oranda katma değer üreten, yüksek teknolojik ürünü içeren ve rekabet avantajı sağlayacak olan sektörlerin öncelikli olmak üzere geleneksel sektörlerin de desteklenmesi gerektiğini kaydeden Reis, "Gerek bölgesel, gerek sektörel olsun hangi dalda olursa olsun teşvik mutlak surette proje odaklı çalışmalara verilmelidir. Projeden kasıt bir iş fikri demek değildir. Avrupa Birliği Hibe Programları bunun en güzel örneğidir. Ne yapıyor AB hibe verirken? Önce teşvik verilecek


bölgeleri, ardından sektörleri belirliyor. Sonra da bu kapsamda sunulan projelerin en iyilerini, en kalitelerini seçerek teşvik veriyor, hibe veriyor. Biz de artık proje odaklı teşvik sistemine geçmeliyiz" dedi.


"Devlet tarafından verilen teşvik, destek, yardım, kredi ve benzeri isimlerle adlandırılan genel anlamda 'devlet yardımları' tek elde toplanmalıdır" diyen Reis, "Bu destekler bugün 47 ayrı kurum tarafından veriliyor, daha doğrusu verilmeye çalışılıyor. KOBİ yöneticilerimiz bu kurumların isimlerini dahi saymakta zorluk çekiyor. Her birinin ayrı mevzuatı, ayrı çalışma usul ve esası var. Böyle olunca da KOBİ'lerimiz bu desteklerden yararlanamıyor" şeklinde konuştu.
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın üzerinde çalıştığı yeni teşvik sisteminin beklendiğini belirten Reis, yasanın devamının şart olduğuna işaret etti.

iha
Yayın Tarihi : 24 Aralık 2008 Çarşamba 14:16:25
Güncelleme :24 Aralık 2008 Çarşamba 14:20:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?