4
Mayıs
2024
Cumartesi
SAMSUN

Katarakt tedavisinde fako yöntemi

KATARAKT TEDAVİSİNDE FAKO YÖNTEMİ

Katarakt cerrahisinin günümüzde halk arasında "lazer" olarak bilinen dikişsiz "fako" tekniğiyle uygulandığı belirtildi.

Medical Park Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Elif Aksakal, “fako” yöntemiyle katarakt cerrahisi konusunda bilgi verdi. Aksakal, “Katarakt, gözde saydam olan lensin bulanıklaşmasıdır. Kataraktlı göze ışık giremeyeceği için görme azalır. Bu durumda kişi gözlükle dahi net göremez. Kataraktın en sık görülen tipi gözün yaşlanmasıyla ilişkilidir. 50-60 yaşları arasındaki kişilerin yüzde 50'sinde katarakt olur. Bazı kataraktlar doğuştan meydana gelir. Diğer katarakt sebepleri; aile hikayesi, uzun süre güneşe maruz kalma, şeker hastalığı gibi sistemik bazı hastalıklar, göz yaralanması, kortizon gibi ilaçların uzun süre kontrolsüz kullanımı, üveit gibi çeşitli göz hastalıklarıdır” dedi.

Kataraktlı hastalarda görülen belirtilere değinen Medicalpark Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Elif Aksakal, “Görme keskinliğinde azalma kataraktlı hastalarda en sık rastlanan bulgudur. Kamaşma ve ışık duyarlılığında artış, gözlük numaralarının sık değişmesi, bir gözde çift görme, okuma için daha parlak ışığa ihtiyaç duyma, gece görüşünün bozulması, renklerde soluklaşma veya sararma. Lensteki kesifleşme miktar ve şekli değişik olabilir. Kesiflik lensin merkezinde olursa şikayetler erken başlayacağı gibi merkeze yakın değilse ileri döneme kadar günlük aktivitesini etkilemez. Göz doktorunun yapacağı detaylı bir muayene ile kataraktın varlığı ve derecesi, ayrıca bulanık görme ve gözde rahatsızlığa sebep olabilecek başka durumlar tespit edilebilir. Görme bozukluğuna yol açan kataraktın dışında retina ve göz siniri ile ilişkili problemler de bulunabilir. Böyle bir durum söz konusu ise kataraktın alınmasından sonra bile iyi bir görme elde edilmeyebilir” diye konuştu.

Kataraktın tedavisinde tek yöntem olan cerrahinin güncel yaklaşımlarından olan fako tekniğini vurgulayan Opr. Dr. Elif Aksakal, şunları söyledi: “Kataraktın tek tedavisi cerrahidir. Günümüzde katarakt ameliyatı sıklıkla halk arasında lazer olarak bilinen dikişsiz fako tekniği ile yapılmaktadır. İyileşme süresi fako ile daha kısa sürede olmaktadır. Hasta uyumlu olduğu sürece ameliyat lokal anestezi ile yapılır. Katarakt ne kadar beklemişse ve sertleşmişse ameliyat o kadar zor ve uzun olur. Bazen dikişli ameliyata geçilebilir. Bu yüzden erken ameliyat daha sağlıklı olur. Ameliyat süresi kataraktın tipine ve sertliğine göre 15-30 dakika arasında değişmektedir. Ameliyatta katarakt fako tekniği ile göz içinde 3 mm'lik bir kesiden parçalanarak temizlenir ve göz içine önceden hesaplanan numarada göz içi lens yerleştirilir. İyileşme süresinin kişiden kişiye hatta iki göz arasında bile farklılık göstereceği akıldan çıkartılmamalıdır. Katarakt ameliyatı gözlükten kurtulma ameliyatı değildir. Ameliyat sonrası uzak ve yakını daha iyi görebilmek için gözlük kullanabileceği konusunda kişi hazırlıklı olmalıdır. Ameliyat sonrası lensin konduğu ince kapsülde zamanla kalınlaşma ve renk değişikliği olabilir. Bunun tedavisi son derece kısa bir işlem olan yag laser uygulaması olup sıklıkla ameliyattan en erken 3-4 ay sonra yapılmalıdır.”

İHA
Yayın Tarihi : 7 Aralık 2010 Salı 14:06:00
Güncelleme :7 Aralık 2010 Salı 18:16:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?