4
Mayıs
2024
Cumartesi
SAMSUN

Katı Atık Projesi başladı

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın Katı Atık Yönetimi Projesi kapsamında, pilot uygulama çalışmaları yarın start alıyor.

Samsun Büyükşehir Belediyesi, Mayıs 2003’ten bu yana Samsun’daki atık yönetimini modernize etmek ve geliştirmek için Alman İmar ve Geliştirme Bankası’nın (KfW) finansal desteğiyle Samsun Katı Atık Yönetimi Projesi üzerinde çalışıyor. Proje kapsamında Aşağı Avdan ve Çatkaya Köyü’nde kamulaştırılan 20 hektarlık alanda ÇED raporu sonrası temeli atılan yeni atık depo inşaatı sürerken, Eğitim ve Uygulama Müşavirliği’nin başlattığı çalışmalar da hız kazandı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Sevgi Park’ta bulunan Katı Atık Yönetimi Birimi’nde düzenlediği basın toplantısında, projenin pilot uygulamasının yarın Gazi Beldesi Hürriyet Mahallesi’nde başlayacağını açıkladı. Başkan Yılmaz, "Yeni sistemle atıkların toplanması, taşınması ve bertarafı daha temiz, sağlıklı, güvenli ve çevre açısından daha faydalı, ayrıca daha ekonomik olacak. Projede çağdaş teknolojiyle birlikte modern organizasyon ve yönetim şekli uygulayacağız. Bunu gerçekleştirmek için personelimiz Türk ve Alman uzmanlar tarafından eğitilmekte ve yönlendirilmektedir" dedi.

Atık yönetimi projesinin bir bölümünün test aşamasına geldiğini belirten Başkan Yılmaz, atıkların bertaraf maliyetini düşürmek, kurallara uygun depolamak ve şu anda inşaatı devam eden yeni depolama sahasının ömrünü artırmak için ayrı toplanacağını vurguladı. Yılmaz, "Bu atıklar üç şekilde toplanacak. Geri dönüşebilir atıklar; kağıt, karton, cam, metal, plastik bileşik paketleme malzemeler. Tehlikeli atıklar; piller, kimyasallar, eski boyalar, vernikler, ilaçlar ve yağlar. Geri kalan atıklar; evlerden çıkan geri dönüşemeyen ve tehlikeli olmayan normal atıklar" diye konuştu.

Geri dönüşebilir atıkların toplanmasına Gazi Beldesi Hürriyet Mahallesi’nde yarından itibaren, evsel tehlikeli atıkların toplanmasına Atakum Beldesi Denizevleri Mahallesi’nde gelecek haftadan itibaren ve evsel atıkların toplanmasına da Canik Beldesi’nde gelecek yıl başlanacağını açıklayan Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Hürriyet Mahallesi’nde geri dönüşebilir atıklar, dağıtılan torba içine ayrı konulacak ve belediye tarafından toplanacak. Bu çalışmada geri dönüşebilir malzemeler diğer ıslak atıklarla kirlenip bulaşmadığı için zarar görmeyecek ve kaliteleri artacak. Caddelerdeki çöp konteynırlarını kimse karıştırıp ortalığa saçmadığı için caddeler ve sokaklar daha temiz olacak. Geri dönüşebilir atıklar belediye tarafından her Salı ve Cuma günü saat 08.00 ile 10.00 arasında toplanacak. Torbalar dolduğunda sadece bu günlerde binanın dışına uygun bir yere bırakılmalı. Test bölgesinden toplanan atıklar, özel atık ayıklayıcılar tarafından ayrıştırılacak ve uzmanlar tarafından analiz edilecek. Denizevleri Mahallesi’ndeki tehlikeli evsel atıkların toplanması uygulaması 6 hafta sürecek ve evsel tehlikeli atıkların toplanması test edilecek. Bu mahallede önümüzdeki haftadan itibaren bir toplama aracıyla piller, kimyasallar, eski boya ve vernikler, ilaçlar ve eski yağlar gibi tehlikeli evsel atıklar toplanacak. Denizevleri Mahallesi’nde haftada üç kez değişik yerlerde her saat başı dolaşarak toplama işlemi yapılacak. Önümüzdeki günlerde bu bölgenin her hane halkına toplama aracını nerede bulacaklarını gösteren haritayla birlikte bilgi broşürleri dağıtılacak. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak şehrimizin atık sorununu çözme konusunda üzerimize düşen görevleri yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Şimdi görev sırası halkımızda."

SAMSUN (İHA) -
Yayın Tarihi : 29 Kasım 2004 Pazartesi 10:35:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?