4
Mayıs
2024
Cumartesi
SAMSUN

Kayıt parası yok, bağış var

KAYIT PARASI YOK, BAĞIŞ VAR

Samsun İl Milli Eğitim Müdürü Hülya Ertürk Koç, hiçbir okul idarecisinin velilerden 'kayıt parası' adı altında para alamayacağını, tespit edildiği takdirde gereğin yapılacağını açıkladı.

2010-2011 eğitim öğretim yılının Samsun'da yaklaşık bin 100 okulda 14 bin civarında öğretmenle başlayacak. 170 bin civarında ilköğretim okulu öğrencisinin ders başı yapacağı Samsun'da 35 bin öğrenci anasınıfına ve ilköğretim birinci sınıfa başlayacak. Orta öğretimde 65 bin öğrencinin bulunduğu il genelinde, geçen sene ilköğretim okullarından mezun olan 22 bin 775 öğrencinin en az yüzde 80'inin orta öğretime başlaması hedefleniyor. Ortaöğretimde geçen sene yüzde 78.46 civarında okullaşma oranının gerçekleştiği Samsun'da bu sene bu oranın en az yüzde 80 olması, nihai hedefin ise yüzde 100 olduğu bildirildi.

"KAYIT PARASI DİYE BİR ŞEY YOK"

Okullarda velilerden kayıt parası adı altında zorunlu olarak para talep edilemeyeceğini, imkanı olan velilerden bağış alınabileceğini belirten Samsun Milli Eğitim Müdürü Hülya Ertürk Koç, "Kayıt parası diye bir şey söz konusu değil. Okula bağış derseniz bağış var. Kayıt parası diye hiçbir veliye hiçbir yöneticimiz diyemez. Kayıt parası diye bir para yok. Devlet kendi imkanlarını mümkün olduğu kadar okullara seferber ediyor. Velilerden gönüllü olarak katkı istenebilir bağış olarak. Gönüllü bir bağıştır. Veliden kayıt parası adı altında zorla para alınmayacak. Veliye doğru bir şekilde anlatılıp katkı yapması talep edilebilir ama veli verirse verir, vermezse kimse zorla para alamaz. Böyle olduğu zaman biz gereğini yaparız. Somut olarak varsa, veli bize belgesiyle bunu bize gösterirse biz gerekli incelemeyi yaparız. İspat edilirse gereği yapılır" dedi.

Bağış yapan velilerin yaptıkları bağışların nereye gittiğini takip etmelerini isteyen Hülya Ertürk Koç, "Vermek isteyen veliler gönüllü bağışlarını yapsınlar ama verdikleri paranın nereye gittiğini takip etsinler. Okullar bunu her ay ilan etmek zorundalar, ne kadar bağış yapıldı ve o paralar nereye harcandı, okulların ilan panolarında ilen etmek zorundalar. İlan etmeyenler varsa bize bildirilsin bizde hesabını sorarız. Hiçbir yöneticimiz velilerimizden kayıt parası adı altında para talep edemez. Bağış yapmak gönüllü bir iştir. Veli okula giderken kayıt parasıyla karşılaşacağım diye bir psikoloji içine girmemesi lazım" diye konuştu.

İLKÖĞRETİMDEN MEZUN OLAN ÇOCUKLAR TAKİP ALTINA ALINACAK

Samsun'un bazı ilçelerinde ortaöğretimde okullaşma oranlarının düşük olduğuna dikkat çeken Milli Eğitim Müdürü Hülya Ertürk Koç, il genelinde başlatılan ortaöğretimde okullaşma seferberliği hakkında şu bilgileri verdi: "Samsun'da ilköğretimi bitirip ortaöğretime devam etme oranı yüzde 78.46. Bizim hedefimiz bu oranı yüzde 90'ların üzerine çıkartmak, hatta mezun olan her öğrencinin bir ortaöğretim kurumuna devamını sağlamak. Onun için bir takip yapacağız. Okul okul, öğrenci öğrenci bu yıl 8. sınıftan mezun olan öğrencinin hangi okula gittiği, ilçenin içinde mi, dışında mı, il dışında mı, yoksa okula devam etmiyor mu? Bütün ayrıntılarıyla birlikte bunların takibi yapılacak ve okula gitmeyen öğrencilerle ilgili tedbirler alınacak. Mahalle muhtarından okul müdürüne, ilçe müdüründen kaymakamlara ve illerde bizlere kadar takibini yapacağız. Samsun Valiliği 8. sınıfı bitiren ve özellikle kırsalda yaşayan, okullaşma oranının düşük olduğu yörelerdeki tüm öğrenci velilerine ve öğrencilere mektup göndererek kamuoyu ile paylaştı. Bu sene böyle bir seferberliği başlatıyoruz, inşallah bu oran çok daha yukarı çıkacak. 8. sınıftan mezun olup ortaöğretime devam etme oranı olarak baktığımızda Asarcık'ta bu oran yüzde 40.53, Ayvacık yüzde 35.93, Canik yüzde 52.49, Salıpazarı'nda yüzde 23.50, Vezirköprü'de yüzde 40.62. Kırsalda ilköğretimi bitiren çocukların ortaöğretime devam etmeleri için kalabilecekleri yer sorununu çözmemiz lazım. Sosyal vakıfların vasıtasıyla gerekirse evler kiralanarak, var olan pansiyonların tüm kapasiteleri kullanılarak öncelikle kız çocukları olmak üzere bütün çocuklarımızın ortaöğretime kazandırılması yönünde çalışmalarımız olacak."

KAYIT PARASI YOK, BAĞIŞ VAR
İHA
Yayın Tarihi : 15 Eylül 2010 Çarşamba 15:17:05
Güncelleme :15 Eylül 2010 Çarşamba 15:20:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?