6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Kaymakamdan acı itiraf

Samsun'un Yakakent İlçe Kaymakamı Abdullah Çiftçi, Yakakent'in eğitim yönünden geri kalmış ilçelerden biri olduğunu belirterek, "4. ve 5. sınıfa gelmiş çocuklarımız arasında henüz okuma-yazma seviyesinde olanlar var" dedi.

Eğitim yönünden Yakakent'in geri kalmış ilçelerden biri olduğunu anlatan Kaymakam Çiftçi şunları söyledi: "Özellikle köy okullarımızda yeterli eğitimi veremiyoruz. Yeterli öğretmenin olmayışı ve her yıl öğretmen değişmesinin getirdiği olumsuzluklar öğrencilerimizi etkiliyor. 4 ve 5. sınıfa gelmiş çocuklarımız arasında hala daha okuma-yazma seviyesinde olanlar var. Bu elbette acı bir durum. Bütün bunların önüne geçebilmek için valimizin çok önem verdiği ve desteklediği 'okul öncesi eğitim' konusunda bu sene önemli çalışmalara imza attık."

Göreve başladığında okul öncesi eğitimde ilçe genelinde öğrenci sayısı 105 iken bu yıl 212 öğrenci sayısına ulaştıklarını anlatan Çiftçi, sözlerine şöyle devam etti: "Bunu yaparken ve geçen yıl hiçbir köyde anaokulu yokken, bu yıl köylerde 6 tane anaokulu açtık. Tabii çok zor şartlarda çalışıyoruz. Her yerde okul öncesi eğitim için para alınırken, biz üste para veriyoruz. Veliyi ikna edebilmek adına. Mahallelerimiz dağınık, her mahalleden de yeterli öğrenci çıkmadığı için taşıma yapıyoruz. Bu da bize ek bir maliyet getiriyor. Yapılan fedakarlıkları velilerin anlamasını istiyoruz. İlçemizde anaokulu seviyesinde olup da okula gitmeyen öğrenci sayısı yüzde 15 civarındadır."

YAKAKENT GEREKLİ İLGİYİ GÖRMEDİ
Kaymakam Çiftçi, 2007 yılı içinde KÖYDES çalışmaları kapsamında 16 kilometre asfalt ve 63 kilometre stabilize yol yapıldığını, 5 olan içme suyu deposu sayısını da 18'e çıkardıklarını söyledi. Yakakent'in doğal güzellikler yanında Karadeniz kıyısında en güzel özelliklere sahip olduğunu belirten Abdullah Çiftçi, "Yakakent Samsun'un kıyıda yerleşen tek ilçesidir. En güzel sahil şeridine sahip ilçelerinden biridir" diye konuştu.

Yakakent ilçesinin tüm bu doğal güzellikleri yanında hem idari olarak gerekli ilgiyi görememiş hem de belediyenin kısıtlı imkanlarıyla yeterli bir oranda yatırım yapamadığını anlatan Çiftçi, sözlerine şöyle devam etti: "Yıllarca stajyer kaymakam arkadaşlarımız 3'er aylık, 4'er aylık dönemler gibi kısa dönemle gelmiş gitmişler. Her ne kadar iyi niyetli çalışmalar yapılsa da, kısa süreli olduğu için netice alınamamış. Biz göreve geldiğimizden bu yana yoğun bir çalışma temposu içerisinde diğer kamu kurum ve kuruluşlarıyla ortaklaşa hareket ederek önemli çalışmalar yaptık."

Kaymakam Çiftçi, köylerde kivi, bodur elma, kiraz ve ceviz tarımının geliştirilmesi için çalışma içinde olduklarını söyledi. 2008 yılında İl Özel İdaresi tarafından Cereviz Deresi üzerinde 7 yerde su bendi kurulacağını ve sulama imkanlarının artırılacağını anlatan Çiftçi, sözlerini şöyle sürdürdü: "Özellikle sulama imkanlarımızın artırılmasıyla bu alanda mesafe alacağımızı düşünüyorum. Yine balıkçılık konusunda hep söyleniyor, biz de geldik gördük. Yakakent'ten kış mevsimiyle birlikte 100 binlerce ton balık çıkıyor. Geriye sadece Yakakent'e pisliği kalıyor. Ekonomik değer olarak pek bir şey kalmıyor. Biz balığın hamallığını yapan kişiler olmak yerine balığı satan konumuna geçmek istiyoruz. Bunun için Yakakent Limanı'nda balık hali kurma düşüncemiz var. Bunu gerçekleştirmemiz durumunda hem birçok kişiye istihdam imkanı sağlanacak hem de balığın değerlendirilmesi yönünde imkan elde edilecek. Yine aynı şekilde balıkların şoklanarak mevsimi dışında satılıp ekonomik değerinin artırılması yönünde çalışmalarımız mevcut. Valimiz Hasan Basri Güzeloğlu'nun bu konularda bize büyük desteği var."

iha
Yayın Tarihi : 6 Ocak 2008 Pazar 19:01:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?