5
Mayıs
2024
Pazar
SAMSUN

Kaynakları doğru kullanma çağrısı

hasan basri güzeloğluSamsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Yakakent, Alaçam, Bafra ve 19 Mayıs İlçeleri'nin atanmış ve seçilmiş yöneticilerine, "Kaynakları doğru yerlerde kullanın" çağrısında bulundu. 

Vali Güzeloğlu, ziyaret ettiği ilçelerde kaymakamlar Salih Ayhan (Yakakent), Mustafa Masatlı (Alaçam), Bafra Kaymakamı Bekir Dınkırcı (Bafra), Yusuf Güler (19 Mayıs), belediye başkanları Radi Şen (Yakakent), Fırat Anarat (Alaçam), Ahmet Tokgöz (Bafra-vekil) ve Yılmaz Erel (19 Mayıs) ikili görüşmeler yaptıktan sonra ilçe atanmış ve seçilmişlerine hitabetti. Güzeloğlu, KÖYDES'le ilgili yol, su ve kanalizasyon çalışmalarının önemine işaret ederek, "Çok kısa bir süre önce orta ölçekli bir vilayetin İl Özel İdare bütçesi 4 milyon YTL iken, bugün bu para sadece bir ilçeye veriliyor. Bunun kıymeti bilinmeli ve bu kaynaklar doğru bir şekilde kullanılmalı. Köy muhtarlarımız bunun takipçiliğini çok iyi yapmalı" dedi. Kısa, orta ve uzun vadeli gelişme ve kalkınma planlarının arayışı içinde olduklarına dikkat çeken Vali Güzeloğlu, gelişme sağlıklı olursa anlam kazanacağını vurguladı. Güzeloğlu, "Akıllı olmayan çalışmalar yararsızdır. Bu kaynak ve zaman israfından başka bir şey değildir. İlçelerimizin tamamında plan ve düşünceler doğru belirlenmeli. Herkes bu sürece katılmalı. 'Gelecekte nasıl bir ilçe istiyorum?' sorusunu sorup ortaya bir hedef koyulmalı. O zaman gerekenler olacaktır. Kalkınma adına yapılacak çalışmalar planlanmalı. Aynı anda her alanda kalkınma mümkün değildir. Bu ilçelerimiz için tarım ve hayvancılık, balıkçılık ve turizm öncelikli hale getirilmeli, bu yönde projelerin altına imza atılmalıdır" diye konuştu. İl Özel İdaresi dahil bütün kaynakların doğru projeler için harcanmasının son derece önemli olduğunu söyleyen Güzeloğlu, "Yatırımlarda genel yararlar göz önünde tutulacak. Kişisel çıkarlar için hiçbir yatırım olmayacak. Ortak akılla hareket edilecek. 2006'da bu sahil ilçelerimizde hala suyu olmayan, yolu olmayan köy gerçeği varsa biz de buna rağmen otel, işyeri, pasaj yapıyorsak duracağız. Bunlar artık yapılmayacak. Bu meyanda bundan sonra 1 liralık yatırım bile olmayacak" şeklinde konuştu. Muhtarların yatırımları yakından takip etmesini de isteyen Güzeloğlu, her muhtarın yanlış ve hatalı hiçbir şeye göz yummamasını istedi. Güzeloğlu, şunları söyledi: 

"Bir yol 2-3 sene için yapılmaz. Bir bina 5-6 yıl sonra onarıma ihtiyaç duyabilir mi? Yol 20 yıllık için, bina 25-30 yıl onarıma ihtiyaç duymadan kullanmak için yapılır. Sen ekim-kasım ayında 'iş olsun da' diye asfalt dökersen o iş tutmaz. Giden ise ülkenin kaynağı. Bunlara artık müsaade etmeyeceğiz. Gördüğümüz en ufak yanlışlık kaymakamlara bildirilecek. Bugüne kadar göz yumulmuş, her şey ortada. Bundan sonra ülkemizin kalkınması için çalışacağız." 

Bu yıl içinde Samsun merkezli Kalkınma Ajansı kurulacağını, kırsaldan KOBİ'lere kadar bu ajansın kredi vereceğini, Samsun'daki bütün yöneticilerin bu kredilerden yararlanmak için şimdiden doğru projeler hazırlanması gerektiğine de değinen Vali Güzeloğlu, "Gerek AB hibeleri gerekse ajans kredileri bundan sonra doğru projelere verilecek. Krediler kooperatifler, sivil toplum örgütleri aracılığıyla dağıtılacak. Bu kuruluşlar kaymakamlıklarla işbirliği yapsın. Bütün kurumlar işbirliğine girsin ve memleketi için doğru projeler üretsin. Küçük deneme üretim modelleriyle bu kredileri almaya hazırlanın. Elbette orta ölçekte de ciddi kaynaklar sağlanacaktır. Bu çalışmalar bölgemizi kalkındıracaktır. Artık kaynak israfına asla müsaade edilmeyecektir" dedi.
İHA
Yayın Tarihi : 18 Temmuz 2006 Salı 18:57:35
Güncelleme :19 Temmuz 2006 Çarşamba 10:01:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?