19
Nisan
2024
Cuma
SAMSUN

Kazı çalışmaları başladı

Samsun'un Vezirköprü ilçesinde bulunan Hititler'in kutsal şehri Nerik için kazı çalışmaları başladı.


Vezirköprü Oymaağaç köyünde başlayan kazı çalışmaları, ziyaretçi akınına uğruyor. Höyüğü ziyarete gelenlere kazı çalışmaları hakkında bilgi veren Berlin Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rainer Czichon, Hititler'in en kutsal yeri olarak bilinen 'Nerik Kutsal Şehri'nin ortaya çıkarılması için 2006 yılından beri çalışmaların devam ettiğini ifade etti. Oymaağaç Höyük'te kazı çalışmalarını yürüten Doç. Dr. Rainer Czichon, "Bütün krallar kral olmak için buraya gelmişler, hava tanrıya kurban
kesmişler gerçek kral olmak için. O yüzden burası gerçek Nerik olursa çok şanslıyız. Şu anda kesin bir şey demiyoruz. Ama çivi yazılı tabletler bulunması güzel bir işaret, burası mutlaka önemli bir yer, yoksa tabletler olmayacaktı. Truva kazısında şimdiye kadar küçük bir mühür bulundu, çivi yazılı başka bir şey yok. Alacahöyük 2 tane çivi yazısı tabletle bulundu. Bu yer Hititler'in en kuzey şehri. Burada Hitit İmparatorluğu'na ait malzemeler bulduk" dedi.
Kazı çalışmalarının ne kadar süreceği konusunda kesin bir cevap veremeyen Berlin Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rainer Czichon, şimdiye kadar kazılarda çıkan çeşitli kaplar, hava tanrısının sembolü olan boğa figürü, dini törenlerde kullanılan küçük kaplar, çivi yazılı tabletler ve eserlerin Samsun Arkeoloji Müzesi'nde sergilendiğini söyledi. Oymaağaç köyünde bulunan höyükte yürütülen bu yılki kazıların 4 Ekim'de sona ereceği belirtildi.

iha
Yayın Tarihi : 7 Ağustos 2009 Cuma 12:45:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?