2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Kendi elektriğini üretecek

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), yapımına başladığı rüzgar enerjisi ile kendi elektriğini kendisi üretecek.

OMÜ, rüzgardan enerji üretmenin ucuz olması yanında hava kirliliğine yol açmaması, enerji güvenliğine katkıda bulunması, yakıt ithalinin azalmasına katkıda bulunması, istihdama ve yerel kalkınmaya katkı sağlaması gibi birçok avantaja sahip olması nedeniyle rüzgar enerjisi yapım çalışmasına başladı.

Üniversiteye ait Dedebuzağı Tepesi'ne kurulacak olan rüzgar enerjisi ile üniversitenin aylık 500 bin TL olan elektrik gideri karşılanacak. Proje OMÜ Rektör Danışmanı Doç. Dr. Ethem Güneren, Genel Sekreter Yrd. Doç. Dr. Selahattin Özyurt, Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. H. İbrahim Zeybek ve Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Okan Özgönenel tarafından yürütülüyor.

Doç. Dr. H. İbrahim Zeybek, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Bizler üniversitemizin aylık yaklaşık 500 bin TL'yi bulan elektrik giderini karşılamak için rüzgar enerjisinden yararlanmanın uygun olacağını düşündük. Böylece üniversitemizin bu yüklü faturadan kurtulması ve bu kaynağın başta bilimsel çalışmalar olmak üzere diğer alanlarda kullanımı mümkün olacaktır.

Ayrıca rüzgar hızı ve gücünün ölçümü sonucunda elde edilecek verilerin ve kurulması planlanan santrallerin konu ile ilgili çalışmayı düşünen lisansüstü öğrencilerimize de önemli katkılar sağlayacağı açıktır. Bu yüzden öncelikle rüzgar enerjisi potansiyelini uygun bir sahadan belirlememiz gerekecekti. Bu amaçla da üniversitemiz yerleşim alanı içerisinde yer alan 588 metre yüksekliği bulunan Dedebuzağı Tepesi üzerinde uluslararası standartlara uygun olarak en az bir yıl süre ile rüzgar potansiyeli ölçmek için 60 metre yüksekliğinde bir ölçüm direği dikilmesini kararlaştırdık" dedi.

Kurulan rüzgar enerjisi ile farklı yükseltilerden hız ve yön tespitleri dışında enerji hesaplamalarında kullanılan bağıl nem, sıcaklık ve basınç değerlerinin de ölçüleceğine değinen Zeybek, "Bu ölçümler sonucu sahanın rüzgar atlası hazırlanarak, kurulacak rüzgar santrallerinin konumları belirlenmiş olacaktır. Santrallerin kurulması düşünülen Dedebuzağı Tepesi'nin uygun fiziki coğrafya şartları nedeniyle sürekli rüzgar aldığı bilinmektedir. Elde edilmesi beklenen rüzgar gücü değerlerinin Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) kurulması için asgari değer olan 5,4 m/sn'nin üzerinde çıkması beklenmektedir. Rüzgar potansiyelinin belirlenmesinin akabinde lisans başvurusu da yapılacaktır" diye konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 23 Ağustos 2009 Pazar 17:08:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?