2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Kene ile mcadele başladı

Samsun İl Tarım Müdürlüğü'nün 2009 yılı kene mücadelesinde hayvanların ilaçlanması çalışmaları kapsamında 299 bin büyükbaş ve 165 bin 736 küçükbaş hayvanın Mart-Eylül ayları arasında 2 defa olmak üzere ilaçlanmasının planlandığı ve çalışmalara başlanıldığı bildirildi.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığı'ndan korunmada önemli rol oynayan kene mücadelesinde hayvanların ilaçlanması çalışmaları 2008 yılında Samsun'da 101 sağlık personeli tarafından 3 dönem olarak uygulandığı açıklandı.
Mücadele çalışmaları sırasında 2008 yılında bakanlık tarafından gönderilen 18 bin litre dökme tarzı ve 5 bin 410 litre banyo/püskürtme tarzındaki kene ilaçları kullanıldığını İl Tarım Müdür Vekili Kadir İspirli, 2008 yılında toplam 79 bin 680 adet hayvancılık işletmesinde 277 bin 701 büyükbaş ve 135 bin 797 küçükbaş hayvan kene ilaçlarıyla birlikte 3 dönem olmak üzere ilaçlandığını dile getirdi.
2008 yılında ilaçla kene mücadele çalışmalarının yanı sıra eğitim çalışmalarına da büyük önem verildiğinin altını çizen İspirli, "Halkımızın bilinçlendirilmesine yönelik tüm ilçelerde eğitimler düzenlendi. Bilgilendirme amaçlı broşür dağıtımı,afiş ve posterler asılması,yerel radyo ve televizyonlarda konuyla ilgili eğitici filmler yayınlatılması gibi eğitim çalışmaları düzenlendi. 2009 yılında da kene mücadelesi için gerekli tüm hazırlıklarımız tamamlanmış ve 1 Mart tarihi itibariyle başlayan programlı şap ve kuduz aşılama çalışmaları beraberinde kampanyalı kene mücadele çalışmaları da başlatılmıştır. Sağlık Bakanlığı yerel teşkilatlarınca riskli olarak belirlenen yerlere öncelik verilmek üzere Samsun'da mevcut olan 299 bin 090 büyükbaş hayvan ve 165 bin 736 küçükbaş hayvanın Mart-Eylül ayları arasında 2 defa olmak üzere ilaçlanması planlandı ve çalışmalara başlandı. Unutulmaması gerekir ki kene ile mücadelede ilaçlamadan da önemli olan kişisel korunmadır. Özellikle kırsal kesimde bulunanlar ve mesire
yerlerinde günübirlik piknik yapan vatandaşlarımız akşam evlerine geldiklerinde üzerlerinde kene olup olmadığını kontrol etmeli eğer kene görürlerse hiç endişeye kapılmadan ilgili sağlık kuruluşlarına müracaat etmeleri hastalıkla korunmanın en etkin yoludur" dedi.

Kenenin önemsenmesi gerektiğine dikkat çeken Kadir İspirli, keneden ne olur denilmemesi, bu hastalıkta umursamazlığın hayata mahal olabileceğine işaret etti.

iha
Yayın Tarihi : 15 Mart 2009 Pazar 16:06:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?