4
Mayıs
2024
Cumartesi
SAMSUN

Kenede risk alanlarına dikkat!

KENEDE RİSK ALANLARINA DİKKAT

İl Tarım Müdürü Kadir İspirli, Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı virüsünün taşıyıcısı olan kene türünün yaşam alanı olan yaban hayvanınca zengin bodur meşelik ormanlar ile kaplı kurak veya yarı kurak bozkır geçiş alanları, parçalı arazi yapısına sahip orman içi açıklıklar, orman içi tarım arazileri ve ormana yakın tarım arazilerinin risk alanı olduğunu söyledi.

Havaların ısınmaya başlamasıyla önemli bir halk sağlığı sorunu olan KKKA hastalığı ve taşıyıcı olan kenelerin tekrar gündeme geldiğini belirten Kadir İspirli, İl Müdürlüğü olarak her yıl olduğu gibi bu yıl da kenenin yaşam alanı, çiftlik hayvanı, kene ve insan dörtgenine yönelik çalışmalara mart ayından beri başladıklarını, bu amaçla riskli coğrafyalarda bulunan insanların eğitimi ve hayvanlar üzerinde kene mücadele çalışmalarının aralıksız devam ettiğini kaydetti.

İspirli, “İl ve ilçe Müdürlüklerinde görevli veteriner hekim ve veteriner sağlık teknisyenlerince il genelinde hayvan barınakları tek tek ziyaret edilerek hayvanlar kenelere karşı ilaçlanmaktadır. Mart ayında başlanılan bu mücadele kapsamında İlçe Tarım Müdürlüklerine stoklardaki ilaçlar da dahil olma üzere toplam 4 bin 235 litre ilaç dağıtımı yapılmış ve bugüne kadar hayvan varlığının yaklaşık yarısına tekabül eden 150 bin büyükbaş ve 65 bin küçükbaş hayvan ilaçlanmıştır. 15 Mayıs tarihine kadar il genelindeki tüm hayvanların ilaçlama çalışması tamamlanacaktır. Çiftlik hayvanlarının ilkbahardan sonbahara kadar eş zamanlı ve periyodik olarak ilaçlama çalışmalarının 2. dönemi 15 Mayıs'tan sonra başlayacak olup bu dönemde, kenelerin uygun yaşam alanı bulduğu ve hastalık yönünden yüksek riskli alan olarak kabul edilen Ladik, Kavak, Havza, Vezirköprü, Asarcık ve diğer ilçelerin orta kuşak alanına yakın yerleşim birimlerinde öncelikli olarak devam edecektir” dedi.

RİSK ALANLARI

“KKKA hastalığı virüsünün taşıyıcısı olan kene türünün yaşam alanı olan yaban hayvanınca zengin bodur meşelik ormanlar ile kaplı kurak veya yarı kurak bozkır geçiş alanları, parçalı arazi yapısına sahip orman içi açıklıklar, orman içi tarım arazileri ve ormana yakın tarım arazilerinin risk alanı olduğu iyi bilinmelidir” diyen İspirli, şunları söyledi: “Coğrafik açıdan ele alındığında, sulak ve nemli yerlerde bu kene türünün varlığını sürdüremediği, ancak diğer kenelerin bu alanlarda bulunabileceği hatırdan çıkarılmamalıdır.

Keneler karşı korunmada, kene-insan temasını kesmek amacıyla kenelerin yaşam alanlarında çalışan kişiler çok dikkatli olmalı ve bilinen kişisel koruyucu önlemleri mutlaka almalıdır. Özellikle tarım ve hayvancılıkla uğraşanların hayvanların üzerindeki keneleri kesinlikle elle toplamamalı, mart-eylül ayları arasında, kene yönünden mutlaka hayvanlarını ilaçlatmalı, merada dönüşünde hayvanlarını kene yönünden mutlaka kontrol etmelidirler. Kırsalda yaşayan ve tarım veya hayvancılıkla uğraşanlar, keneden korunma yollarını bir yaşam tarzı olarak kabul etmeli ve bu konuda duyarlı olmalı, tedbirlerini üst düzeyde devam ettirmelidirler.”

İHA
Yayın Tarihi : 1 Mayıs 2010 Cumartesi 11:43:00
Güncelleme :1 Mayıs 2010 Cumartesi 18:30:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?