4
Mayıs
2024
Cumartesi
SAMSUN

Keneye dikkat

KENEYE DİKKAT

Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. İbrahim Sezen, "Kenelerin piknik yerlerinde ve yeşil alanlarda olması nedeniyle, piknik yerlerinde mutlaka sergiler üzerine oturmalı, uzun süre oturulacaksa, sergi silkelenmeli, pantolon paçaları çorap içine konmalıdır" dedi.

Her yıl hava sıcaklıklarının artmasıyla gündeme gelen ve halkı tedirgin eden, kene yapışması ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı konusunda bilgi veren Samsun Park Tıp Merkezi Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. İbrahim Sezen, "Hastalık, önce Kırım daha sonra Kongo'da görüldüğü için bu ismi almıştır. Bugün dünyanın birçok ülkesinde Türkiye dahil görülmektedir. Kanama ve yüksek ateşle seyreden bir hastalıktır. Hastalık etkeni bir virüs olup, insana kene yapışması ile

bulaşır. Tabiatta 850 çeşit kene mevcut olup bunların az bir kısmı bu hastalığı bulaştırır. Kene yapışmasından 3-5 gün sonra hastada yüksek ateş, kırıklık, genel vücut ağrıları, iştahsızlık, baş ağrısı, kol ve bacaklarda cilt içi kanamalar ve burun kanaması görülür" diye konuştu.

Kene yapışması durumunda ne yapılması gerektiğine de değinen Uzm. Dr. İbrahim Sezen, "Asla keneyi ezmemeli, üzerine kolonya, alkol gibi sıvılar dökülmemelidir. Çünkü kene bu durumda kusacağı için virüsleri insan vücuduna salabilir. Keneyi vücuttan koparmaya teşebbüs etmemeli, en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edilmelidir" şeklinde konuştu.

Hastalıktan korunma yolları konusuna da bilgi veren Sezen, şunları söyledi:

"Hastalık etkeni kenelerin genellikle piknik yerlerinde ve yeşil alanlarda olması nedeniyle, piknik yerlerinde mutlaka sergiler üzerine oturmalı, uzun süre oturulacaksa, sergi silkelenmeli, pantolon paçaları çorap içine konmalıdır. Mümkünse piknik yerinde, değilse eve gelindiğinde üzerinde kene taraması yapılmalıdır. Bu gibi yerlere gidilecekse cilde böcek kovucular sürülebilir. Sağlık birimlerinde çalışanlar da hastalığın bulaşmasına karşı özel tedbirler almalıdırlar."

İHA
Yayın Tarihi : 13 Temmuz 2010 Salı 18:11:04
Güncelleme :13 Temmuz 2010 Salı 18:31:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?