6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

KESK'in yoksulluk araştırması

KESK dönem sözcüsü Ahmet Kesik, kamu emekçisinin 23 gün açlık, 7 gün yoksulluk sınırının altında yaşadığını ileri sürdü.


KESK Araştırma Merkezi'nin ağustos ayı için açlık ve yoksulluk sınırı araştırması hakkında bilgi veren Kesik, zorunlu gıda harcamaları aylık yetişkin kadının 163.84, yetişkin erkeğin 211.68, 15-19 yaş erkek çocuğun 223.71, 4-6 yaş grubu çocuğu 130.84 YTL olmak üzere toplam 730.06 YTL olduğunu söyledi. Araştırmanın sonuçlarına göre, insanca yaşanacak bir ücret için asgari yapılması gereken harcamanın 2 bin 310 YTL olarak belirlendiğini ifade eden Kesik, 4 kişilik bir aile için minimum gereksinimleri karşılanması için gıda, içecek gibi harcanması gerek tutarın 730 YTL olduğuna dikkat çekti.


Araştırma sonuçları kamu emekçilerinin alım gücünün sistematik olarak aşağıya çekildiğini, enflasyon rakamlarının gerçekçi olmadığını ve bunun oluşturduğu tahribatın yüksek düzeylerde olduğunu ileri süren Kesik, toplu görüşme sürecinde yaşananların ibretlik olduğunu, TÜİK'in belirlediği açlık ve yoksulluk sınırının halkın gerçekliği ile uzaktan yakından bir ilgisinin olmadığını gösterdiğini, TÜİK'in emekçilerin denetimine açılması gerektiğini savundu.


Kamu emekçisinin aldığı ücretle ancak 7 gün yoksulluk sınırında, 23 gün açlık sınırında yaşadığını söyleyen Kesik, "TÜİK, 255 YTL ile nasıl acı çekilmeden yaşanabileceğini izah etmek zorundadır. Bu izah rakamların katılığı ile değil, vicdanların sıcaklığıyla yapılmalıdır. Kaldı ki, bizim belirttiğimiz 730 YTL iddia ettikleri gibi, refah düzeyini ifade etmemektedir. Buna bir son verilmeli, gerçeklikle ve rakamlarla oynanmaktan vazgeçilmelidir" diye konuştu.

İha
Yayın Tarihi : 15 Eylül 2008 Pazartesi 19:57:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?