6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Kimyasal tarım ilaçlarına dikkat

Türkiye'nin en büyük ovalarından Çarşamba ve Bafra ovalarında doğru ve bilinçli kimyasal tarım ilaçları (pestisitler) kullanarak ihracatta prestij, tüketimde insan sağlığının korunmasına çalışılıyor.

Akut zehirlenme, kronik zehirlenme, kansorejen etki gibi bir çok hastalığa neden olan, bilinçsiz ve doğru kullanılmaması nedeniyle çevre, insan sağlığını etkiliyor.

Birçok ülke ihracatta yaptığı analizlerle ürün üzerinde pestisitler olup olmadığı tespit ederken, kalıntı bulduğu takdirde ürünü kabul etmeyerek geri gönderiyor. 'Üretim artışına neden olur' kanısıyla yanlış ve bilinçsizce kullanılan kimyasal tarım ilaçları üründe kalıntı bırakıyor. Tarımsal ilaçların tavsiye dışı, hatalı ve uygun dozlarda
kullanılmaması sonucu üründe kalan kalıntılar, hem çevre hem de insan sağlığı açısından risk oluşturuyor. İlaçların doğru ve bilinçsiz kullanılması ithalat ile ihracatı da etkiliyor.

Türkiye'nin en verimli ovalarından Bafra ve Çarşamba ovalarında da görülen tarımsal ilaç kalıntılarının önüne geçmek amacıyla İl Tarım Müdürlüğü, üreticileri bilgilendiriyor. 2006 yılında 900 bin hektarlık alanda yılda 327 bin 561 litre pestisit kullanıldığını belirten Samsun Tarım İl Müdürü Sadullah Kirenci, tarımsal üretimi hızla artırmak ve daha fazla ürün ihraç etmek için üreticinin ürününün kalitesinden taviz vermemesi gerektiğini söyledi.

Tarımsal potansiyelden en üst düzeyde yararlanılması gerektiğini ifade eden Kirenci, "Birim alandan elde edilen ürün miktarını artırmada budama, gübreleme, toprak işleme, ıslah ne kadar önemli ise zirai mücadele de o denli önemlidir. Bu açıdan tarım ilaçları verimli ve ekonomik tarımsal üretim için halen vazgeçilmezlik niteliği taşımaktadır. Ancak, bu güvenli tüketim, insan ve çevre sağlığı yönünden kritik bir öneme sahiptir. Uygulama ve kullanım sırasında gerekli koşullara uyulmadığında, insan yaşamını ve çevreyi tehdit eden sonuçlar ortaya çıkabilmektedir. Zirai ilaçları doğru ve olabildiğince az ve kontrollü kullanarak, Türk malının imajını zedelemeden tarımsal faaliyetlerimizi sürdürmek zorundayız" dedi.

Kirenci, görevlilerin sürekli denetim yaptığını, üreticilerin hem eğitildiğini hem de ilacın doğru kullanımının önemini anlattığını kaydetti.

iha
Yayın Tarihi : 21 Ocak 2008 Pazartesi 12:00:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?