6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Kışın ısınırken nelere dikkat etmeli

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Samsun Şube Başkanı Kadir Gürkan, kömür, soba ve kalorifer ve doğalgaz kullanımı konusunda dikkatli olunması gerektiğini ifade ederek, "Yanlış uygulamalar can ve mal kaybına neden olabilir" dedi.


MMO Şube Başkanı Kadir Gürkan, kömürün dünyada en çok bulunan ve temini de problem olmayan fosil yakıt olduğunu hatırlatarak, kaliteli kömür kullanmak için kömürün ısıl değerine, kömür içinde bulunan inorganik madde, nem, uçucu madde ve kükürt miktarlarına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.


"Verdiğimiz paradan en çok faydayı sağlamak istiyorsak, öncelikle yanması kolay olan yakacak türü seçilmeli" diyen Gürkan, "Kaliteden taviz verilmemeli. Sobalarda ve kaloriferlerde kullanılan kömürler birbirlerinden farklıdır. Sobalarda antrasitler dediğimiz kömür çeşidi kullanılmalıdır. Antrasitler, yüzde 0.5-0.6 gibi çok az oranda kükürt ihtiva eden ve yüzde 5-6'dan fazla nem içermeyen kömürlerdir. Bu yüzden torbaların üzerinde 'sobalar içindir' ibaresi bulunmalıdır" diye konuştu.


Sobaların ve kalorifer kazanlarının yakılması konusunda da vatandaşları uyaran Gürkan, "Kış öncesi bacalar mutlaka temizlenmelidir. Kömür sobaları mutlaka üstten yakılmalı, yanma esnasında üstüne kömür atılmamalıdır. Soba yanan odada sobanın hava ağızlarını kapatarak uyunmamalıdır. Kalorifer kazanlarında ise kazan ızgarası üzerindeki alev yüksekliği aynı olmalı, alev boyu uzun olmalı, ateş rengi parlak olmalı, kazanın yapısına uygun kömür büyüklüğüne de dikkat edilmelidir. Kalorifer kazanının iyi yakılıp yakılmadığını anlamak için altından bakmak yeterlidir. Izgaranın her noktasında kızıl ateş görülmelidir. Alttan yanmalı ve üstten yanmalı sobalarda tersine işlem yapmak zehirlenme kazalarının başlıca nedenlerindendir. Her tutuşturma işlemi öncesi sobanın külü mutlaka temizlenmelidir.Tam yanma sağlanmadan klapeler kapatılmamalıdır.

Verimli ısınma için sobanın ateş tuğlalarının kırılmamasına ve dış yüzeyinde çatlaklar oluşmamasına dikkat edilmelidir. Kaloriferi kullanacak olan kişilerin mutlaka eğitim almış yetkili kişiler olmasına dikkat edilerek kaloriferlerin periyodik kontrolleri akredite muayene kuruluşlarına yaptırılmalıdır" şeklinde konuştu.
Enerji maliyetlerinin günden güne arttığına değinen Gürkan, ilk anda kolay tutuşmayan sobalara çok dikkat edilmesi gerektiğine işaret etti. Gürkan, sobada biriken gazın sıkışması sonucu can ve mal kaybına neden olabilecek patlamaların meydana gelebileceğini vurguladı.


Odalarda bazı hususlara da dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Gürkan, "Perdelerin radyatörleri kapatmayacak şekilde olması ve hava sirkülasyonunun engellenmemesi şart. Yalıtıma yönelik tedbirlerin alınmasının enerji giderlerini ise azaltacaktır" dedi.


Katalitik sobalarda kullanılan LPG gazı hava ile yüzde 2-10 oranında karıştığı zaman küçük bir kıvılcımla, yanıcı ve patlayıcı özelliğinin harekete geçebildiğini vurgulayan Gürkan, bu nedenle LPG'li sobalarda hiçbir şekilde gaz sızıntısı olmaması gerektiğini kaydetti. Gürkan, "Katalitik sobalardan oluşan zehirlenmelerin nedeni, LPG gazı sızması değil, yetersiz oksijenli yanma ortamlarında yanmanın devam etmesi sonucu çıkan zehirli karbonmonoksit gazının teneffüs edilmesidir. Katalitik sobalar 30 metreküpten küçük yerlerde kullanılmamalıdır. Sobanın bulunduğu yerde kapı altları ortama taze hava girecek şekilde açık olmalıdır. Uyurken soba kesinlikle açık bırakılmamalıdır. Tüp ile soba bağlantısı sızdırmazlığı sağlanmalıdır. LPG sızıntısı olması durumunda hemen havalandırma yapılmalı, havadan ağır olan bu gazın tabanda, köşelerde biriktiği düşünülerek süpürme yoluyla gazın atılması sağlanmalıdır" diye konuştu.


Isıtma amaçlı doğalgaz kullanımında, kombi ve kalorifer kazanlarının periyodik bakımlarının düzenli olarak yetkili servisleri yaptırılması gerektiğini belirten Gürkan, ısıtılan mekanların yalıtımının sağlanması, radyatörlerde termostatik vana kullanarak mekan sıcaklıklarının ayarlanmasının ise yakıt maliyetlerini düşüreceğini kaydetti.

İha
Yayın Tarihi : 8 Ekim 2008 Çarşamba 16:05:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?