6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Kızı Rüzgar'a 3 yıldır kavuşamıyor

Avusturalya'dan çocuğunun Türkiye'ye kaçırıldığını iddia eden bir baba, Türkiye ve Avusturalya'da yargı kararları olmasına rağmen minik kızına 3 yıldır kavuşamıyor.

2000 yılında F.Ö. ile evlenen Haluk Özmen'in, 2001 yılında adını Rüzgar koydukları kızları dünyaya geldi. Eşiyle aralarında yaşanan sorun nedeniyle 2004 yılında boşanma davası açıldı.

Hukuk mücadelesi sürerken Avusturalya Mahkemesi dava süresince kızın velayetini anne F.Ö.'ye verdi. Babanın haftada iki gün kızını görme hakkı bulunurken, anne 2005 yılında yargı süreci devam ederken mahkemeden izin alarak Rüzgar ile birlikte Türkiye'ye geldi. Avusturya Mahkemesi'nin daha önce Rüzgar ile birlikte yurt
dışına çıkış yasağı bulunan anne F.Ö.'nün, gerekli teminatları vermesi üzerine aldığı 2 aylık çıkış izni süresini geçerek Türkiye'den Avusturalya'ya dönmedi.

Avusturalya'da ve Türkiye'de açılan davalar sonucu Rüzgar'ın uluslararası sözleşmeler gereği babasına ve Avusturalya'ya iadesine karar verildi. Türkiye'de olduğu ileri sürülen anne F.Ö. hakkında da tutuklama kararı çıkarıldığı iddia edildi.
Bu arada 3 yıldır baba Haluk Özmen, kızını bulmaya çalışıyor. Hukuk kararlarının uygulanmasını isteyen ve anne ile kızının bir türlü bulunamadığını anlatan Özmen, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne de başvurdu. Avusturalya Hükümeti ayrıca Türkiye'ye 3 defa hukuk kararlarının uygulanması için nota gönderdi.

Avusturya mahkemelerinde ise Haluk Özmen'in durumu emsal teşkil etti. Devam eden boşanma davaları sırasında mahkeme izni olmasına rağmen çocuğun velayeti haricindeki anne veya babadan çocuğun karşılıklı yurt dışına çıkış izni alınması gerektiği, yurt dışına çocuğu çıkarmasının karşılıklı izine tabi olduğu, bundan sonraki davalarda emsal alınması karara bağlandı.

Türkiye'ye 3 yıldır gelip gittiğini ve aylarca çocuğunun yerini tespit etmeye çalıştığını belirten Haluk Özmen, Türkiye'de ve Avusturalya'da yargı kararları olmasına rağmen kızının bir türlü bulunamadığını, artık çocuğunun hayatından endişe ettiğini söyledi. Çocuğunun tüm eğitim hakkı dahil elinden alındığını ifade den Özmen, yetkililerden kızının bulunması için yardım istedi.

Davalı olduğu eşi hakkında mahkemece tutuklama kararı çıkarıldığını, hiçbir adreste eşini ve çocuğunu bulamadığını anlatan Özmen, şöyle konuştu: "Ben hukuk kararlarının yerine getirilmesini istiyorum. Çocuğumu 3 yıldır bulamıyorum. Nerede olduğu belli değil. Okula gitme yaşı geldi, eğitim dahi alamıyor. Ben Türk'üm, yargı kararlarının yerine getirilmemesi nedeniyle Türkiye'ye 3 defa nota gönderildi. Türkiye'nin imajının böyle zedelenmesini istemiyorum ama çocuk yok. Çocuğun bulunması yönünde de gerekli özen gösterilmiyor. Ne yapacağımızı şaşırdık. Kendimiz kapı kapı dolaşarak çocuğu bulmaya çalışıyoruz."

Çocuğunun, Ebeveyne Yabancılaştırma Sendromu (EYS), genellikle çocuğun velayeti ile ilgili evlilik sorunlarından ve boşanma nedenlerinden (anne veya babanın kendi bakış açısıyla) çocuğa bahsetmesi gibi bir sorunun da ayrıca olduğunu hatırlatan Özmen, tek isteğinin kızının kendisine teslim edilmesi olduğunu sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Temmuz 2008 Cuma 14:00:34
Güncelleme :25 Temmuz 2008 Cuma 14:03:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?