6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Kızılırmak Deltası dondu

Samsun'da, aşı soğuklar nedeniyle 56 bin hektarlık Kızılırmak Deltası'nın büyük bir bölümünün donması binlerce kuşun yaşamını olumsuz etkiledi.

Yurt genelinde etkisini sürdüren aşırı soğuk ve don, doğal yaşamı da etkiledi. 19 Mayıs, Bafra ve Alaçam ilçeleri sınırları içinde yer alan 56 bin hektarlık alanın Kuş Cenneti olarak adlandırılan 16 bin hektarlık sulak alanı, aşırı soğuklardan büyük ölçüde etkilendi. Kuşların yaşamını sürdürdüğü sulak alanların büyük bir bölümü dondu. Donmanın geniş bir alana yayılması nedeniyle kuşlar iç bölgelerde toplanmaya başladı.

Don olayının ardından binlerce kuşun iç bölgelere gittiğini belirten Kızılırmak Deltası Çevreyi Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği Başkanı Ahmet Yağbasan, kıyı ve orta iç bölümlerin tamamen donduğunu söyledi. Ağırlıklı sazlık aralarında bulunan kuşların sulak alan bulamadığı için irili ufaklı göllerin ortalarında yaşamını sürdürdüğünü ifade eden Yağbasan, don olayının da deltaya ayrı bir güzellik kattığını da kaydetti.

Kuş Alanları Envanteri'ndeki en önemli 4 kriterden 3'üne sahip Kızılırmak Deltası'nda irili ufaklı çok sayıdaki göl ve sazlık alanlar ile ender subasar çayırlar bulunuyor. Deltada 321 kuş turu tespit edilirken, 140 kuş türünün sürekli ürediği, uluslararası kayıtlarda yer alıyor.

iha
Yayın Tarihi : 15 Ocak 2008 Salı 17:31:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?