2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Kızılırmak deltası kuş gözlemevi açıldı

KIZILIRMAK DELTASI KUŞ GÖZLEMEVİ AÇILDI

Dünyanın ender sulak alanı ve kuş cenneti olan Kızılırmak Deltası'nda MOBESE sistemiyle kuşların 24 saat izlenmesini sağlayacak binaları içeren gözlemevi, Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir'in de katıldığı törenle açıldı.

Türkiye'nin önemli sulak alanlarından Kızılırmak Deltası'nın tanıtılması ve yaban hayatın korunması amacıyla Çevre ve Orman Bakanlığı Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan "Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti Projesi" kapsamında, 56 bin hektar genişliğindeki Kızılırmak Deltası'nda ağaçtan sulak alan yönetim binası, iki adet kuş gözetleme kulesi ve ziyaretçi merkezinin yapımı tamamlandı. Açılış, Doğanca beldesindeki merkez binada Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir'in katılımıyla gerçekleştirildi.

Demir, yaptığı konuşmada, dünyanın en önemli doğa harikalarından bir tanesinin Kızılırmak Deltası olduğuna dikkat çekti. Kızılırmak Deltası'nın, "Dünyanın en çok kuş çeşidinin bulunduğu doğa harikası yer" olarak tanımlandığını ifade eden Demir, "Samsun'da bugün dünya harikası varlığın tesis açılışındayız. Sulak alanlar çok önemli yerler. Dünyanın en fazla koruma altına alınan alanlarının başında geliyor. Ülkemizin çok önemli kazanımı olacak, bölge halkının refahına katkı sağlayacak. Samsun bir marka kent olma noktasında ilerliyor. Asırlarca üzerinde değerlendirmeden oturduk, bugün önemini en güzel şekilde vurguladığımız tesisi açıyoruz. İlin tanıtılması, turizm ve bilimsel alanda önemli katkılar sağlayacak" dedi.

Vali Hasan Basri Güzeloğlu ise, ülkenin doğal zenginliği olan kuş cennetinin doğal zenginliğiyle birlikte sunulan projenin hayata geçtiğini kaydederek, "Delta bilimsel açıdan incelenecek, gözlemlenecek. Yatırımla delta gözlem ve bilimsel çalışmaların merkezi olacak. Bölge halkına da büyük katkılar sağlayacak" diye konuştu.

Projenin gerçekleşmesi için çalışmalarda bulunan AK Parti Samsun milletvekili Ahmet Yeni, deltadan insanların doğanın dinlendirici özelliğiyle ruhsal ve bedensel olarak istifa edileceğini, ulaşılması güç gibi görünen proje ile sağlanan imkanlarla donanımlı sosyal aktivitelere ve bilimsel çalışmalara imkan tanındığını vurguladı.

Törende Bafra İlçe Kaymakamı Ayhan Boyacı, Orman ve Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Kadıoğlu, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Prof. Dr. Mustafa Kemal Yalınkılıç da birer konuşma yaptı. Halk oyunları gösterisinin ardından tesisin kurdelesi kesildi. Bakan Demir ve protokol üyeleri, kuş gözlemevini gezdi, görüntü merkezinde görevlilerden bilgi aldı.

22 bin metrekarelik alanı izleme imkanı sağlayan proje için 1.5 milyon TL harcandı. Tesisler 4 ayrı 360 derece dönebilen MOBESE kameralar ile donatıldı. Cernek Gölü çevresinde 4 aşamalı yürütülen proje kapsamında, gece görüşlü kameralar 5 kilometre menzille deltayı sürekli tarayacak.

 

KIZILIRMAK DELTASI

İrili ufaklı çok sayıdaki gölü, sazlık alanları, ender subasar çayırları, 12 bin hektarı bulan sulak alanları ve barındırdığı canlı türleri ile Türkiye'nin önemli doğal sistemlerinden birini oluşturan Kızılırmak Deltası'nda kış döneminde 100 bin dolayında su kuşunun kaldığı, uluslararası kuş bilimi açısından da öneme sahip olduğu belirtildi. Karadeniz Bölgesi'ndeki doğallığını koruyabilmiş en önemli sulak alan olan delta, toplam 56 bin hektar genişliğinde bir alanı kapsıyor. Türkiye'de toplam 457 kuş türü bulunduğu kabul edilirken, deltada bunlardan 323'ü tespit edildi. Tüm dünyada nesli tehlike altında olan 24 adet kuş türünden 15 adedi de kuş cennetinde tespit edildi.

KIZILIRMAK DELTASI KUŞ GÖZLEMEVİ AÇILDI
KIZILIRMAK DELTASI KUŞ GÖZLEMEVİ AÇILDI
KIZILIRMAK DELTASI KUŞ GÖZLEMEVİ AÇILDI
İHA
Yayın Tarihi : 31 Ekim 2009 Cumartesi 17:47:05
Güncelleme :31 Ekim 2009 Cumartesi 19:31:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?