5
Mayıs
2024
Pazar
SAMSUN

Kızılırmak Deltası'nda eylem

Samsun'un Bafra İlçesi'ne bağlı Doğanca Beldesi sınırları içerisinde yer alan Kızılırmak Deltası'na yapılmak istenen ve inşaatı için ilk kazısı başlatılan ziyaretçi merkezi, bekçi evi ve 3 adet kuş gözlem kulesi çalışmaları vatandaşlar tarafından protesto edildi. 

Cuma namazından çıkan vatandaşlar, Çevre ve Orman Bakanlığı Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nce, Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'ne yapılmak istenen ziyaretçi merkezi, bekçi ve seyir kulesi ve 3 adet kuş gözlemevi ve kulesine, beldede hayvancılığın ve tarımın yok olacağı düşüncesiyle tepki gösterdi. Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı çalışmada vatandaşlar, Kızılırmak Deltası'nın peşkeş çekildiğini iddia ederek, kendilerinin deltadaki çalışmalara izin vermeyeceklerini belirtti. 

Yaklaşık 200 kişinin katıldığı protestoda vatandaşlar, çalışmalara izin vermeyeceklerini, bu binaların yapılması durumunda Milli Parklar'ın Kızılırmak Deltası'nda hayvan otlatılmasına izin vermeyeceğini, yapıldığı takdirde de vatandaşın Doğanca Beldesi'nde geçim sıkıntısı çekeceğini iddia etti. 

Vatandaşların 2 saatlik eylemi sonucunda yapılması planlanan binaların müteahhidi iş makinesi geri çekerek, olay yerinden ayrıldı. Vatandaşlar, iş makinesinin kazdığı inşaat alanlarını elerliye toprak doldurdular. Tepkilerini dile getiren vatandaşlar, jandarma tarafından sakinleştirilmeye çalışıldı. 

Samsun İl Jandarma Komutanlığı'ndan Binbaşı Atilla Göneçoğlu, vatandaşları ikna etmek için yaptığı konuşmada, "Yapılması planlanan bu hizmet binalarının amacı tamamen deltanın ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtılması, ziyarete gelen ziyaretçilerin konaklayıp kalabilecekleri, gözlem yapabilecekleri, bunun sonucunda her türlü ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri bir komplekstir. Kuş gözlem kuleleri tamamen kule düşüncesiyle inşa edilecek, en fazla 7-8 metre yüksekliğinde, sadece kuş gözlemi yani seyir amaçlı kullanılacak" dedi.
Olay yerinde oturma eylemi yapan Doğancalı vatandaşlar, daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.
İHA
Yayın Tarihi : 13 Ekim 2006 Cuma 22:27:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Ahmet Emin MERCAN IP: 81.213.255.xxx Tarih : 13.10.2006 23:52:39
Yapılacak planlamaların katılımcı planlama teknikleri kullanılarak yerel halkın ve diğer ilgi gruplarının katılımı sağlanarak uzlaşma ile çözülmesi gereken bir sorun bu... Ve ne yazıkki ülkemizin pek çok noktasında bu tür sorunlar yaşanıyor.Yerel halkın çekinceleri giderilmeli,geleceğe yönelik planlama yapılmalı ve bu planlama bir protokolle imzalanarak projeler hayata geçirilmelidir.Çevre ve Orman Bakanlığı yetkililerini özverili çalışmalarından dolayı kutluyor başarılarının devamını diliyorum.