6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Kızılırmak Deltası'nda kaçak yapılaşma

Türkiye'nin en önemli sulak alanlarından olan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde kaçak yapılaşma doğal yaşamı tehdit ediyor.

Samsun'un Bafra, 19 Mayıs ve Alaçam ilçelerini içine alan ve içinde irili ufaklı 7 gölün bulunduğu 321 kuş türünün üreme yaptığı Kızılırmak Deltası'nın RAMSAR Sözleşmesi ile sit alanı ilanı edilerek koruma altına alınmasına rağmen kaçak yapılaşmanın önüne geçilemiyor. Deltada 1985 yıllarında başlayan kaçak yapılaşma her yıl özellikle yaz aylarında hızla artıyor. Kaçak yapılaşmayla mücadele başlatan Samsun Doğayı Koruma Derneği, Çevre ve Orman Bakanlığı ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na sürekli kaçak yapılaşmayı bildiriyor.

Doğayı Koruma Derneği Başkanı Murat Bulut, sit alanı olmasına rağmen Kızılırmak Deltası'ndaki kaçak yapılaşmanın önüne geçilemediğini söyledi. Deltadaki yapılaşmanın sürekli arttığını belirten Bulut, "Kaçak yapılaşma, doğal yaşamı tehdit ediyor. Bu yapılaşmanın mutlaka önüne geçilmelidir. Yasağa rağmen bugüne kadar onlarca villa inşa edildi, edilmeye de devam ediyor" dedi.

Kaçak yapılaşma konusunda yerel yönetimlere büyük görevler düştüğünü ifade eden Murat Bulut, "Yerel yönetimler bu konuda üzerlerine düşen görevi yerine getirmelidir. Birçok binanın yıkım kararı bulunmasına rağmen oy kaygısı içinde bulunan belediye başkanları yıkımları gerçekleştirmiyor. Eğer bu yapılaşma bu hızla devam ederse, çok kısa sürede delta kaçak binalarla dolacak ve doğal yaşam yok olacak" diye konuştu.

Çevre ve Orman İl Müdürlüğü'nün Kuş Gözlem Evi ve Kuleleri inşaatını da eleştiren Murat Bulut, "İnşa edilen kuş gözlem evleri ve kulelerin doğaya uygun olması gerekir. Geri dönüşümü uygun olan malzemelerden yapılması lazım" ifadelerini kullandı.

iha
Yayın Tarihi : 7 Ocak 2008 Pazartesi 18:58:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?