6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

'Kızılırmak Deltası'nda yeni kuş türü

Türkiye'nin önemli sulak alanlarından olan ve ''Kuş Cenneti'' diye adlandırılan Kızılırmak Deltası'ndaki gözlemlerde Kızılırmak Deltası için yeni bir tür olduğu bildirilen ''Sarı Kaşlı Çıvgın'' adlı kuş türü tespit edildiği bildirildi.

''Ulusal Kuş Halkalama Programı'' kapsamında Kızılırmak Deltası'nda çalışma yapan Ondokuzmayıs Üniversitesi Ornitolojik Araştırmalar Merkezi'nden kuş bilimci Kiraz Erciyas, AA muhabirine yaptığı açıklamada, deltada bugüne kadar ilk defa ''Sarı Kaşlı Çıvgın'' görüldüğünü söyledi.

Sarı Kaşlı Çıvgının (Phylloscopus inornatus)'' Türkiye'de 6. kez tespit edildiğini belirten Erciyas, bu türün Ural Dağları'nın kuzeyinde görüldüğünü kaydetti.

Söz konusu kuşun Sibirya, Kuzey Çin ve Kuzey Kore'de de görüldüğünü anlatan Erciyas, şunları kaydetti:

''Sarı Kaşlı Çıvgın, Kızılırmak Deltası Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nda bulunan Cernek Halkalama İstasyo'nuna kurduğumuz ağlara takıldı. Türkiye'de en son 29 Ekim 2004 tarihinde İzmir'de gözlemlenişti. Kızılırmak Deltası'ndaki bu kayıt ile türün ülkemizdeki 6. kaydını gerçekleştirmiş olduk.''

Erciyas, 56 bin hektar genişliğindeki Kızılırmak Deltası'nda ilk kez kaydedilen Sarı Kaşlı Çıvgın ile tür sayısının da böylece 327'ye yükseldiğini bildirdi.

Yaklaşık 140 kuş türünün ürediği tespit edilen Kızılarmak Deltası, Avrupa Kuş Alanları Envanteri'ndeki en önemli 4 kriterden 3'üne sahip bulunuyor.

AA
Yayın Tarihi : 22 Ekim 2008 Çarşamba 15:50:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?