6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Kızlara çeyiz parası

Yeni yürürlüğe giren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) yasasının ardından BAĞ-KUR'lular da dahil edilmek üzere sadece yetim kızlara 24 ay süreyle evlenmek için çeyiz parası verilmesi imkanının sağlandığı bildirildi. 

1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe giren SSGSS Yasası'yla birlikte birçok alanda değişikler yapıldı. Konuyla ilgili açıklama yapan Sosyal Güvenlik Kurumu Samsun İl Müdürü Saffet Çalışkan, kadın sigortalılara getirilen özel düzenlemelerin olduğunu söyledi. Kadın sigortalılarından geriye dönük olarak sigortalı çalışmaktayken doğum yapması ve doğumdan sonraki sürede 2 sene çalışmamış olmasıyla birlikte 2 senelik hizmet süresinin borçlanma hakkı getirildiğini dile getiren Çalışkan, "Aynı zamanda, bu yasadan yararlanmak isteyen sigortalı kadınlar Türkiye'de ikamet etmesi ve TC vatandaşı olması gerekiyor. 2 senelik süreye prim borçlanması hakkı getirildi. Sigortalı kadınlara 2 doğumda bu hak verildi. 2 veya daha fazla doğum yapmışsa toplam 4 seneye kadar hizmet sürelerinde borçlanma hakkı getirildi. Ayrıca, kız çocukları eski SSK'da 24 ay, eski Emekli Sandığı'nda ki dul eş ve hak sahibi anne ve babalar dahil yetim kızlara 12 ay evlenme ikramiyesi veriliyordu. Eski BAĞ-KUR'da ise verilmiyordu" dedi. 

Yeni yasayla birlikte BAĞKUR'luların da bu haktan yararlandığını kaydeden Saffet Çalışkan, sadece yetim kızlara 24 ay evlenmek için çeyiz parasının verilme imkanının sağlandığını ifade etti.

iha
Yayın Tarihi : 30 Kasım 2008 Pazar 16:06:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
NADİRE İMREN IP: 85.97.68.xxx Tarih : 6.12.2008 15:45:16

Merhaba ben annemden ve babamdan emekli ssk dan maaş alıyorum.evlenmek istiyorum ve annemden ve babam dan ceyiz parası alabilirmiyim alırsam ne gibi evrak istiyorlar ve kac katı veriyorlar ayrıca annem ve babamdan alabiliriyim ikisindendeni alıyorum.bilgilendirseniz sevinirim saygılarımla nadire imren e-mail gönderirseniz memnun olurum tşk