6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

KKKA bilimsel komitesi kurulmalı

Samsun Tabip Odası Başkanı Uzman Dr. Cem Şahan, KKKA bilimsel komitesi kurulması ve her olgunun, her kene ısırmasının analizinin yapılması gerektiğini belirterek, "Kenelerin bulunduğu alanlar piknik alanına kapatılmalı" dedi.

Samsun ve çevresinin 2002 yılından beri Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı mücadele verdiğini ve 2008 yılında 2 kişinin öldüğünü hatırlatan Cem Şahan, son 3 yılda kene ısırmalarında olağanüstü artış yaşandığını, son 1 ayda Samsun'da yaklaşık 500 kişinin kene ısırması nedeniyle sağlık kuruluşlarına müracaat ettiğini, 16 kişinin tedavi altına alındığını, 3 kişiye ise KKKA tanısı konduğunu belirtti.

Türkiye ve Samsun'daki KKKA sayılarını incelendiğinde salgının (epideminin) logaritmik olarak arttığını ifade eden Şahan, KKKA'nın tehdit olduğunun anlaşılması üzerine, bir takım önlemler alındığını, ancak endemik bir bölgede olunduğu için hastalıkta belirgin artış görüldüğünü ifade ederek, hastalıkla daha etkin yöntemlerle mücadele edilmesi gerektiğini dile getirdi.

"Samsun KKKA Bilimsel Komitesi kurulmalı, her olgunun, her kene ısırmasının analizi yapılmalıdır" önerisinde bulunan Şahan, "Hastalık mevsimsel özellik göstermektedir. Genel olarak Haziran ve Eylül arasında görülmesine rağmen değişik mevsimlerde de görülebileceği gerçeği ile bilimsel bir politika oluşturulmalıdır. Risk grupları, çiftlik çalışanları, çobanlar, hayvancılıkla uğraşanlar, veterinerler, mezbaha çalışanları, hasta hayvan ile teması olanlardır. Özellikle Vezirköprü ve Havza'da bu risk gruplarına yönelik eğitim çalışmaları artırılmalıdır. Risk bölgesinde gelen hayvanların kontrolü konusunda hassasiyet artırılmalıdır" diye konuştu.

Yaklaşık 295 bin büyükbaş hayvan ilaçlamasının hastalık başlamadan önce yapılması gerektiğini dile getiren Şahan, "Öncelikle Vezirköprü ve Havza'nın köylerinde hayvan barınakları kenelere karşı ilaçlanmalı, barınakların duvarlarını sıvamalı ve badanaların yapılarak kenelerin yaşamaları, engellenmelidir. Bu konuda disiplin şarttır. Bazı köylerin ve köylülerin bu konuda olanakları zorlanmalı ve devlet desteği verilmelidir. Kenelerin bulunduğu alanlar piknik alanına kapatılmalıdır" şeklinde konuştu.

Şahan, eğitimin önemli olduğunu, ve kene koruyucu ilaçların dağıtılmasının faydalı olacağını kaydetti.

.
Yayın Tarihi : 31 Mayıs 2008 Cumartesi 17:44:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?