2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Kosova İzlenimleri konferansı

Samsun Aydınlar Ocağı tarafından "Kosova İzlenimleri" isimli konferans düzenledi.

Samsun Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Konservatuvarı Toplantı Salonu'nda Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nedim İpek tarafından verilen konferansa Samsun Aydınlar Ocağı Başkanı Doç. Dr. Cevdet Yılmaz, Türk Ocakları Samsun Şube Başkanı Doç Dr. Kaya Tuncer Çağlayan, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Prof. Dr. Nedim İpek, Şubat 2009 tarihi itibariyle Kosova'nın bağımsız bir devlet olduğunu, bağımsız devlet olarak Kosova'da ilk defa başkent Priştina'da tarihle ilgili bir sempozyum düzenlediğini ve kendilerinin de bu sempozyumda yer aldığını söyledi. Kosova'da edindiği izlenimlere değinen İpek, "Kosova, toplumsal ve coğrafi yapı olarak Samsun'a çok benzediğini gördüm. Balkanlar'da Osmanlı kimliğini, Türk kimliğini oluşturma aracı olarak Kosova'daki 1. Murat Türbesi ön plana çıkıyor. Yine Sırpların kimliğini oluşturma açısından Sırp Ortodoks Kilisesi bulunuyor. Bu kilise, Sırplar için önemli bir kimlik oluşturma aracıdır.

Kosova Savaşı'na Türklerin bakışıyla Sırpların bakışının nasıl farklılaştığına bakacak olursak, Sırplar da Kosova Savaşı üzerine kendi kimliklerini oluşturmaya çalışıyorlar. En önemlisi de Kosova'ya gittiğiniz zaman hiç yabancılık hissetmiyorsunuz. Neredeyse herkese 'Selamünaleyküm' dediğimizde rahatlıkla selamımızın karşılığını alabiliyoruz. Türkçe olarak rahat bir şekilde Kosovalı vatandaşlarla konuşabiliyorsunuz. Kosovalı vatandaşlar, bizim Türk televizyonlarını izliyorlar ve Türkiye ile ilgili bilgiler ediniyorlar" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 3 Mayıs 2009 Pazar 13:08:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?