6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Kota, tüketiciyi vuracak

Su Ürünleri Daire Başkanlığı, avlanmada günlük kota uygulamasına geçiyor. Bazı dönemlerde fazla balık çıkarılması sebebiyle yığılmalar olduğunu belirten başkanlık, uygulamayla bu durumun önüne geçeceğini ifade ediyor.

Stokları korumayı amaçlayan düzenlemenin en çok tüketiciyi vuracağına dikkat çeken balıkçılar ise tezgâhlarda 2 YTL'ye satılan hamsinin kotayla 5 YTL'ye çıkacağını söylüyor.
Hamsi avcılığına 1 Eylül'de getirilen günlük kota, tüketiciyi olumsuz etkileyecek. Balıkçıların ve denetim mekanizmasının sisteme yabancı olması sebebiyle bu yıl denemesi yapılacak. Sistemin iyi ve kötü yönleri tespit edilip eksiklikler giderilecek. 2009-2010 balık sezonuyla da genelge uygulamaya konulacak. Uygulamayı eleştiren küçük balıkçılara göre sistem, şoklama yoluyla ihracat yapan büyük balıkçılara yarayacak. Samsun Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Topal, kota uygulamasına karşı olduklarını dile getirerek, "Sofraların vazgeçilmezi hamsi çok daha pahalıya yenecek. Elde kalan hamsiler fabrikaya daha ucuza girecek. Yani bu, fabrikanın çıkarına olacak. Biz kasa kotasının günlük yerine yıllık olarak uygulanmasını istiyoruz." diyor. Topal'a göre şu an tekne sayısında azalma yok ama uygulamayla küçük balıkçıların çoğu iflas bayrağını çekecek.

iha
Yayın Tarihi : 19 Ekim 2008 Pazar 12:51:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?