6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Köyde Tularemi salgını

Samsun'un Vezirköprü ilçesinde tularemi hastalığı teşhisiyle 6 kişi tedavi altına alındı.


Boğazlarında başlayan şişliklerden şikayetçi olan Pazarcı köylüleri, Vezirköprü Sağlık Ocağı'na başvurdu. Yapılan muayeneler sonunda 6 kişi, tularemi hastalığı teşhisiyle tedavi altına alındı.

Pazarcı köyünde oturan Mahmut Karakaya (34), eşinde ve yeğeninde de hastalığın görüldüğünü, yeğeninin Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi altına alındığını, fakültede köyden 4 kişinin daha tedavi gördüğünü söyledi.


Konuyla ilgili bilgi veren Sağlık Grup Başkanı Dr. Berrin Cansız, tüm köy halkının tek tek muayene edilerek gerekli önlemlerin alındığını söyledi. Boğaz ağrısıyla kendisine şikayete gelen hastaların muayenelerini yapan Pazarcı Köyü Aile Hekimi Dr. Bekir Şahin, tulerami hastalığının belirtilerinin boğazda başlayan şişlikler olduğunu ifade ederek, hastalığın kemirgen hayvanların suya temasıyla geçebileceğini söyledi.

Şahin, tulerami hastalığının bir avcı hastalığı olduğunu, ön planda kırsal alanda
yaşayanların hastalığı olarak görülmekle birlikte, nadiren şehirlerde yaşayanlarda da tespit edilebildiğini kaydetti. Şahin, "Tulareminin konağının; tarla faresi, kır sıçanı, su sıçanı, tavşanlar gibi küçük memeli kemirgen hayvanlarda oluşu önem taşımaktadır. Sıklıkla hayvanlar hastalığı, tatarcık, kene, sivrisinek gibi vektörlerin ısırması sonrasında alırlar. İnsanlara hastalık pek çok farklı şekilde bulaşabilir; vektör olarak görev yapan böcekler tarafından ısırılma en sık tespit edilen bulaşma
şeklidir" dedi.


Bölgede tüm önlemlerin alındığını, gerekli çalışmaların yapıldığını, yöre halkının hastalık hakkında uyarılarak bilinçlendirildiğini kaydeden Dr. Şahin, gerekli ilaçların hastalara dağıtıldığını, korkacak bir durumun olmadığını, ilaç tedavisiyle inmeyen şişliklerin fakültede ameliyatla alındığını dile getirdi.

İha
Yayın Tarihi : 27 Kasım 2008 Perşembe 12:28:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?