6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Köylüler santrala karşı çıktı

Samsun'un Çarşamba ilçesi Durusu köyünde Borasco Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş. (Borasco) tarafından kurulması planlanan doğalgaz çevrim santrali bilgilendirme toplantısında, firma sahipleri ile köylüler arasında tartışma çıktı.

Santralin Çarşamba Ovası'nı tehdit edeceğini iddia eden köylüler, santralin kurulmasına karşı çıktı.


Mavi Akım Boru Hattı'nın Türkiye'ye giriş yaptığı nokta olan Durusu köyünde çevrim santrali kurmak için Enerji Piyasası Denetleme Kurulu'na müracaat ederek gerekli izinleri aldıktan sonra Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan çevresel etki değerlendirme (ÇED) raporu almak için girişimlere başlayan Borasco, ÇED raporu doğrultusunda Çarşamba ilçesi Cemil Şensoy Konferans Salonu'nda İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'nün komisyon başkanlığında bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Doğalgaz çevrim santrali hakkında bölge halkına bilgi veren Borasco Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Cemal Metin, santralde dünyada mevcut en son teknolojinin kullanılacağını belirterek, "Santralde yakıt olarak kullanılan doğalgazın özelliklerinden dolayı kömür ve diğer enerji santrallerine oranla 'gerçek çevre dostu' bir enerji santrali olacaktır. Kükürtdioksit, partikül madde emisyonları olmayacak, azot oksit emisyonları ise Avrupa Birliği'nin limit değerlerinin dahi altında kalacaktır. Santralin gerek yapımı, gerekse işletimi sırasında çevreye ve yöre ekonomisi ile sosyal duruma olan etkileri, hazırlanacak olan ÇED raporu ile değerlendirilecektir" dedi.


Konuşmanın ardından santralin kurulması planlanan Durusu köyü ve etrafındaki köylerde oturan vatandaşlar, santrali istemediklerini belirtti. Sırası ile söz isteyen köylüler, santralin Çarşamba Ovası'nı tehdit edeceğini öne sürdü.

Tekkeköy ilçesinde bulunan mobil santrallerin de kurulurken zararının olmadığı yönünde açıklamalar yapılarak vatandaşların kandırıldığını ileri süren köylüler, Samsun ve Çarşamba ilçesinin elektrik enerjisine ihtiyacı olmadığını, enerji ihtiyacı bulunan illerde bu santrallerin kurulmasını istedi.

Firma sahipleri ve köylüler arasındaki tartışmanın büyümesi üzerine toplantı sona erdirildi.


Toplantı salonuna giren vatandaşların polis tarafından tek tek üst aramasından geçirilmesi ve Samsun Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet ekiplerinin geniş güvenlik önlemleri alması ise dikkat çekti.

iha
Yayın Tarihi : 30 Nisan 2008 Çarşamba 15:44:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ahmet güç IP: 81.213.252.xxx Tarih : 1.05.2008 09:15:03

çarşamba üzerinde kirli oyunlar oynanıyor galiba santralden tekkeköy nasibini aldı sıra güzelim çarşambadamı aman arkadaşlar dikkat