3
Mayıs
2024
Cuma
SAMSUN

Köylülere dokuma tezgahı

KÖYLÜLERE DOKUMA TEZGAHI

Samsun'un Vezirköprü ilçesinde "Unutulmaya Yüz Tutmuş El Sanatlarının Canlandırılması Projesi" kapsamında köylere dokuma tezgahları kuruldu.

Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından yürütülen, Vezirköprü Kaymakamı Ozan Balcı tarafından desteklenen proje kapsamında Susuz, Tahtaköprü ve Sarıdibek köylerine 15 adet halı dokuma tezgahı kuruldu.

Kaymakam Balcı, Halk Eğitim Müdürü Eyüp Kumaş, projede görevli öğretmenler Bünyamin Kıvrak ve Reşat Gümüş'le birlikte Susuz köyüne giderek incelemelerde bulundu. Geleneksel Susuz bezini yaşatmak için kurulan tezgahların başına geçen 14 köy kadınını ziyaret ederek dokunan el işlerini çok beğenen Kaymakam Balcı, her konuda yardımcı olacağı sözünü verdi.

Tezgahlarda çalışan köy kadınları Kaymakam Balcı'dan bozuk olan yollarının yapılmasını ve köylerine ebe istediler. Kaymakam Balcı, daha önceden okuma-yazma kursuna gittiklerini fakat okuma yazmayı öğrenemediklerini söyleyen kursiyer köylü kadınları için Halk Eğitim Müdürü'ne talimat vererek okuma yazma kursu açılmasını istedi. Balcı, okuma yazma kursunu başarıyla bitirenlere ev eşyası hediye edileceğini söyledi.

Köylülerin problemlerini dinleyen Kaymakam Balcı, "Hayat devam ettiği sürece problem bitmez. Problemlerin sonu yok. Problem olsun, biz hep beraber problemi çözmeye gayret edeceğiz" dedi.

Proje kapsamında Susuz köyüne kurulan tezgahlarda geleneksel Susuz bezi, Sarıdibek ve Tahtaköprü köylerine kurulan 8 tezgahta da geleneksel kilim dokumacılığı yapılacak. Üretilen el sanatları ürünleri belli bir kaliteye ulaştığında Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından bulunacak pazarlarda hediyelik eşya olarak sunulacak. Elde edilen gelirler kursiyer köy kadınlarına dağıtılacak. Ayrıca kursiyerler tarafından yapılacak olan elişleri 11 Şubat tarihinde İstanbul'da yapılacak olan EMITT Uluslararası Turizm Fuarı'nda sergilenecek.

KÖYLÜLERE DOKUMA TEZGAHI
KÖYLÜLERE DOKUMA TEZGAHI
KÖYLÜLERE DOKUMA TEZGAHI
İHA
Yayın Tarihi : 28 Ocak 2011 Cuma 11:54:01
Güncelleme :28 Ocak 2011 Cuma 12:59:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?