6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Köylülerin su çilesi

Samsun'un İlkadım İlçe merkezine 20 kilometre uzaklıktaki Gürgendağı Köyünde oturan vatandaşlar, su ihtiyacını köye yaklaşık 2 kilometre uzaklıktaki çeşmeden sağlıyor.

Erkeklerin gündüz işte olmasından dolayı su taşımak zorunda kalan kadınlar ise bu durumdan şikayetçi.

Edinilen bilgiye göre, Gürgendağı Köyü'ne bağlı Topaluşağı, Kaldırım, Serniçpınarı ve Kelkaya mahallelerindeki alt yapı eksikliği nedeniyle burada oturan vatandaşlar, su ihtiyaçlarını karşılayabilmek için köyün yaklaşık 2 kilometre dışındaki çeşmeyi kullanıyor.

Samsun'un en eski köylerinden biri olmalarına rağmen köylerinde hala su olmadığını belirten köy sakini kadınlar, bunun sıkıntısını en fazla kendilerinin çektiğini söylediler.

Köydeki erkeklerin Samsun merkeze çalışmaya gittikleri için su taşıma işinin genellikle kendilerine kaldığını belirten köylü kadınlardan Gülpaça Güler (52), günde bir kaç kez çeşmeye gitmek zorunda kaldığını söyledi.

Köylerindeki su sıkıntısını erkeklerden çok kendilerinin yaşadığını belirten Güler, ''Su olmamasının sıkıntısını en çok biz yaşıyoruz. Erkekler gündüz işe gidince su taşımak da bize kalıyor. Çünkü su olmayınca evde yemek yapamıyoruz, temizlik yapamıyoruz. Bulaşık ve çamaşır yıkayamıyoruz'' dedi.

Söz konusu çeşmeden hayvanların da yararlandığını anlatan Güler, ''Suyu ya elimizde bidonlarla ya da eşek sırtında taşıyoruz. 2 kilometre uzaklıktan su taşımak büyük eziyet' dedi.

Köydeki çeşmeden su alabilmek için zaman zaman sıra yüzünden tartışmalar yaşadıklarını belirten Hasibe Kurt ise, tek isteğinin evine aldığı çamaşır makinesini gönül rahatlığıyla çalıştırmak olduğunu söyledi.


-''SORUN ÇÖZÜLECEK DENDİ, HALA BEKLİYORUZ''-


Gürgendağı Köyü'nün su sıkıntısının giderilmesi için köy halkı olarak çeşitli yerlere başvurduklarını, 3 kez Başbakanlığa mektup yazdıklarını belirten Adnan Güler de, sorunun çözüleceği cevabı geldiğini ancak hala giderilemediğini bildirdi.

Köydeki çeşmenin de zaman zaman akmadığını bu nedenle tankerlerle köye su taşıdıklarını belirten Mehmet İlhan (56) da, köyün biran önce suya kavuşturulmasını arzuladıklarını kaydetti.

Yetkililer ise söz konusu bölgeye su sağlanması çalışmalarının sürdüğünü, 2009 yılı yatırım programı kapsamında sorunun çözümü için gayret gösterildiğini söylediler.

a.a
Yayın Tarihi : 9 Ekim 2008 Perşembe 10:31:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?