6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Kredi kartı çılgınlığına tepki

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Samsun Şube Başkanı Adnan Öz, tüketim çılgınlığının boyutlarının ekonomiyi tehdit eder duruma geldiğine dikkat çekerek, "Bankalar tüketim çılgınlığını körükleyici kampanyalarla yangını artırıyor" dedi.


Tüketim çılgınlığının tehdit oluşturmaya başladığını özellikle kredi kartı unsurunun bireyleri bir çıkmaz içerisine soktuğunu ifade eden Öz, tüketim çılgınlığını pompalayan en önemli unsurun denetimsiz reklamlar olduğunu kaydetti. "Kesintisiz konuş, sürekli konuş, bu insan üretmeyecek mi, ders çalışmayacak mı?" diyen Adnan Öz, "Sorarak reklamların denetlenmesini insanı tembelliğe, tüketime ve israfa iten unsurlardan ayıklanması gerekli. Bankalar tüketim çılgınlığını körükleyici kampanyalar ile yangını artırıyor. Herkese kredi, kartı istediğin gibi al, hesapsız harca, sonra ödemesini kim yapacak? Kimin parasını harcıyoruz, kimse bütçesine göre harcama yapmaz hale geldi. Ekonomik göstergeler alt üst olmuş durumdayken, mahkemelik olan kredi kartları almış başına gidiyor.Bunları hatırlatan yok" diye konuştu.


Bazı bankaların çalışana, emekliye, memura, öğrenciye ve hatta ev hanımına kefilsiz kredi karttı hatırlatan Öz, bankaların listelerinde işadamlarının ve esnafın olmamasına dikkat çekti. Öz, bankaların gözünde Türkiye'nin ekonomisinin, esnafın ve işadamlarının halini ortaya koyması bakımından bu durumun iyi tahlil edilmesi gerektiğini ifade etti.


Şu anda ülke ve birey olarak kazanılandan çok daha fazla harcama yapıldığını vurgu yapan Öz, "Böyle devam ederse sonumuz hüsran olacak. Çare yok mu, tabii ki var ve çok basit gelirimizden fazla harcama yapmayacağız. Tükettiğimizden daha fazla üreterek ülke ekonomisine artı değer sağlayacağız. Böylece tüketim çılgınlığının bizleri esir haline getirdiği faiz kıskacından kurtulabiliriz" şeklinde konuştu.
Öz, bankaların gözünde Türkiye'nin ekonomisinin, esnafın ve işadamlarının halini ortaya koyması bakımından bu durumun iyi tahlil edilmesi gerektiğini dile getirdi.

iha
Yayın Tarihi : 27 Ağustos 2008 Çarşamba 17:42:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?