6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Kriz geliyorum dedi ama ...

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Adnan Sakoğlu, global kriz olarak başlayan ekonomik sıkıntının artık Türkiye'de hissedildiğini görmezlikten gelmenin akıl ve mantığın uzaklaşması anlamına geldiğini söyledi.

Geçmişi unutup bugünü değerlendirmenin doğru bir yaklaşım olmadığını belirten TSO Başkanı Sakoğlu, Türkiye'de 2002-2007 yılları arasında Cumhuriyet tarihinde görülmeyen büyüme yaşadığını, bununda özel sektörün sayesinde olduğunu kaydetti.

Büyümenin arkasında siyasi istikrar, güven ve yatırım ortamının iyileşmesinin sonucu olduğunu dile getiren Sakoğlu, yüzde 7.5'lik büyümenin ardından 2007 yıllarının sonlarına doğru sıkıntının 'geliyorum' dediğini kaydetti. Krizi görmek ve dile getirmek gerektiğini vurgulayan Sakoğlu, "Global kriz olarak başlayan ekonomik sıkıntının artık Türkiye'de hissedildiğini görmezden gelmek akılla mantığın uzaklaşması demektir. Doğruyu yakalanması için cesaretli tedbirlerin alınması gerekli" dedi.

Ekonomik değişimin yansımasının finans sektöründe başladığını ve kriz nedeniyle finans sektörünün geçmiş yıllarda olduğu gibi bir yaklaşım içinde olmadığını hatırlatan Sakoğlu, "Krizin tam tarifidir. İnşaat sektörü 30-50 bin YTL kredi istiyorsa düşünmek lazım. İnşaat sektörü gündeme getiriyorsa iyi değerlendirmek gerekli. Sürecin sağlıklı mantıklı yürütülmesi az hasarla çıkması için reel ve finans sektörünün eski sisteme dönmesi gerekli. Reel sektörü ve finans sektörü bir bütündür. Şirketlerin işletmelerin yeni bilançoları çıkacak. 2008 baktığımızda 2009 yılında finans sektöründe farklı sıkıntı doğacak" diye konuştu.

Sakoğlu, işletmelerin personel çıkarma konusunu en son düşünmesi gerektiğini, işletme ve çalışanın bir bütün olduğunu hatırlattı.

iha
Yayın Tarihi : 29 Aralık 2008 Pazartesi 18:02:31
Güncelleme :29 Aralık 2008 Pazartesi 18:19:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?