2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Kuraklığa karşı plan hazırlandı

Samsun'da küresel ısınma ve iklim değişikliğinden kaynaklanan kuraklığın olumsuzluklarının en aza indirilmesi için strateji planı hazırlandı.


İl Tarım Müdürlüğü Strateji Geliştirme Birimi, Samsun'un 50 yıllık iklimsel veri analizlerini ortaya çıkardı. Hazırlanan Tarımsal Kuraklık Eylem Planı'nda, Türkiye'de yaşanan tarımsal kuraklığın etkilerinin Samsun'da avantaja dönüştürülebilmesinin yollarının aranması gerektiği vurgulandı. Samsun'da tarımsal kuraklık olma ihtimali üzerine pratikler hazırlayan Strateji Geliştirme Birimi Uzmanı Ziraat Mühendisi Burhan Hekimoğlu, kuraklığa karşı öneriler sundu. Su kaybının azaltılması ve su kullanımının
optimize edilmesi için sulama programına ve damla sulama yöntemlerine önem verilmesi gerektiğine dikkat çeken Hekimoğlu, "Kullanılabilir su kaybının azaltılması ve su kullanımının bütün yetiştirme dönemlerinde sağlanabilmesi için ilimizde bulunan bütün ırmak, dere ve akarsular üzerine ilgili kurumların etütleri sonucunda uygun olan yerlere bentler yapılarak, geniş su yüzeyleri ve kaynakları oluşturulmalıdır. Oluşturulacak bu su havzalarında su varlığı sayesinde meyvecilik havzaları veya ağaçlandırma alanları
kurulması ve böylece bölgesel iklimin yumuşaması sağlanmalıdır. İlimizde damlama sulama kullanımının yaygınlaştırılması için damlama sulama sistemleri üreten firmalar ve damlama sulama sistemleri kullanacak üreticiler Tarım Bakanlığı Kırsal Kalkınma Hibe projeleri, AB hibe projeleri ve İl Özel idaresi tarafından desteklenme, ekilebilir arazilerde de dönüşümlü yetiştiriciliğin planlanması ve ürün ekim programlarında kullanılabilir en uygun toprak haritalarının hazırlanması gerekmektedir" dedi.
Aşırı su kaybına neden olduğu için salma sulama uygulamalarından imkanlar ölçüsünde vazgeçilmesi gerektiğine işaret eden Hekimoğlu, "Toprağın sıkışmasını önlemek ve toprak yapısını korumak veya iyileştirmek için toprağın mümkün olduğunca az ve de mekanik olarak işlenmesi, toprak erozyonunu azaltıcı arazi işleme tekniklerinin kullanılması gerekmektedir" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 13 Temmuz 2009 Pazartesi 13:19:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?