6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Kuraklığa karşı su çerçeve yasası

TEMA Samsun İl Temsilcisi Ömer Faruk Sönmez, kuraklıkla mücadele için Su Çerçeve Yasası'na ihtiyaç olduğunu söyledi.


17-23 Kasım tarihleri arasında kutlanan "Erozyonla Mücadele Haftası" kapsamında TEMA İl Temsilciliği'nde açıklamalarda bulunan Ömer Faruk Sönmez, haftanın bu yıl "Kuraklık ve Su" ana teması ile "Kuraklık geçici değil kalıcı, hayatta kalmak için harekete geç" sloganıyla gerçekleştirileceğini kaydetti. Türkiye'nin su fakiri olduğunu, su varlığının giderek azaldığını belirten Sönmez, Anayasa'ya suların devletin gözetim ve yönetimi altında olduğu yönünde bir hüküm konulması gerektiğini kaydetti. "Acilen su varlığımızı doğru ve verimli kullanmamızı sağlayacak Su Çerçeve Yasası'nı çıkartmalısınız" diyen Sönmez, şunları kaydetti:


"Su havzalarımızın planlaması yapılarak su varlığına bağlı tarımsal ürün desenleri geliştirilmeli, tarım arazileri gelişmiş, su tasarrufu yapan sulama yöntemleriyle sulanmalı, drenaj suları doğal arıtımla yeniden kazanılmalıdır. Su kullanım planlamasının doğal varlıkların su ihtiyacını da gözetmesi şarttır. Ayrıca, ülke genelinde yamaçlar üzerine düşen yağmur sularının taşıma gücü kazanmadan önünün kesilerek, toprakta suyun tutulmasına yarayan teraslama sistemi uygulamalı."


Türkiye'nin hep yarı kurak iklim sürecinde olacağına dikkat çeken Sönmez, "Bu nedenle hayatta kalmak için harekete geçmeli ve uyum sağlamalıyız. Kuraklıkla mücadele ve su varlığı yönetiminin bir devlet politikası haline gelmesi önemli. En önemli göreviniz öncelikle toplum olarak suyu tasarruflu kullanmayı öğrenmek. Su yaşamamız için gerekli temel bir varlıktır ve herkesin suya ulaşmaya hakkı vardır" diye konuştu.


Sönmez, dünyada her 5 insandan birinin güvenli içme suyuna ulaşamadığı için hastalanma ve ölüm tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu sözlerine ekledi.

İha
Yayın Tarihi : 17 Kasım 2008 Pazartesi 18:28:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?