6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Kuraklık değil köprü kuruttu

Samsun'un Ayvacık ilçesinde köprü yapımı için Suat Uğurlu Baraj Gölü'nden yaklaşık 100 milyon metre küp su boşaltıldı; göl olan 9.70 kilometre karelik alan çöle döndü.


Ayvacık'ta 26 yıl önce Suat Uğurlu Barajı'nın yapılmasıyla 9 köyün ilçeyle ulaşımı kesildi. 26 yıldır tehlikeli bir şekilde kayıklarla baraj gölünü aşarak köylerine ve ilçeye ulaşan köylüler, İl Özel İdaresi'nin 10 milyon YTL maliyetli köprü çalışmasıyla yola kavuşuyor. Suat Uğurlu Barajı üzerine yapılan ve 9 köyün ilçeye ulaşımını sağlayacak olan Eynel Köprüsü'nün ana ayaklarının yapılması çalışması kapsamında barajın suları boşaltıldı.

Yaklaşık 100 milyon metreküp su, barajın kapakları açılarak tahliye
edildi. Suyun kapak seviyesinin altına düşmesinin ardından ise yan tahliye noktalarından boşaltma işlemine geçildi. Yıllık 273 GWh enerji üretime kapasitesi olan Suat Uğurlu Hidroelektrik Santrali'nde enerji üretimi, barajın suyunun boşaltılması nedeniyle durduruldu.


Suyun Yeşilırmak'a boşaltılmasının ardından baraj gölünün 9.70 kilometrekarelik alanında ilginç bir görüntü oluştu. Mavi ile yeşilin kucaklaştığı bir manzarası olan baraj gölünde suyun boşaltılmasıyla geriye çölü andıran çatlamış topraklar kaldı.
1982 yılından buna faaliyette olan barajın tahliyesi sonrası ise yıllardır izledikleri ve kayıkla gezdikleri gölde vatandaşlar ise yürüyerek gezme imkanı buldu. Bazı vatandaşlar ise göl içerisinde bulunan odun parçalarını kışlık yakacak için toplamaya başladı.


Eynel Köprüsü inşaatı önümüzdeki aylarda tamamlanması planlanırken, 10 gün içerisinde göle yeniden su doluma başlanması hedefleniyor. Normalde 15-20 yıl içerisinde göl suyunun boşaltılarak ana baraj kapaklarının bakımının yapılması gerekirken, DSİ köprü yapımı nedeniyle bunu fırsat bilip bakım çalışmalarına başladı. Barajda teknik görevliler bakım ve onarım çalışmalarını hızlı bir şekilde yürütüyor.

İha
Yayın Tarihi : 9 Ekim 2008 Perşembe 13:17:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?