5
Mayıs
2024
Pazar
SAMSUN

Kurbanlıklarda TSE standartı

Türk Standartları Enstitüsü (TSE), Kurban Bayramı öncesi vatandaşları kurban alırken standartlara uygun seçim yapmaları konusunda uyardı. 

TSE Samsun İl Temsilcisi Erol Kaygı, kurbanlık alırken koyunlarda TS 384'e uygun toklu, şişek, öveç, marya ve koç, keçilerde TS 386'ya uygun çebiç, seis, gezdan, erkeç, anaç, kısır ve teke, sığırlarda ise TS 383'e uygun tosun, düve, boğa, inek ve öküz almaları konusunda dikkatli olmaları gerektiğini söyledi. Kaygı, "Standartlara göre kurbanlıkların kavram noktaları, adaleleri, butları, vücut çıkıntıları, boyun vücut bağlantıları, karın sarkma durumları sınıf özelliklerini belirlemektedir. Kurbanlık beslenme ve bakım sonrasında eriştiği et ile yağ tutma durumlarına göre, tam besili, besili, orta besili, az besili olmak üzere 4 dereceye ayrılıyor" dedi. 

Kaygı, kurbanlıkların taşınmasının da büyük önem taşıdığını belirterek, şöyle konuştu: "Kurbanlıkların taşınması, ölüm, yaralanma, ezilme ve sıkışmaları, fire ve sarsıntıları azaltacak tedbirler alınarak, soğuğa, sıcağa, rüzgara ve yağışa karşı koruyacak, yeterli havalandırma şartlarında, seri ve süratli araçlarla yapılmalıdır. Uzak mesafeli taşımalarda dinlenme, yemleme ve sulama molaları verilmelidir. Kurbanlıkların bindirilmesi, indirilmesi, bakıcıları veya çobanları tarafından itinayla yapılmalıdır. Taşınma sırasında yemlenmeli, sulanmalı ve gerektiğinde dinlendirilmelidir. Kesim işleminden 24 saat öncesine kadar beslenmeli ve barındırılmalıdır. Ayrıca dini vecibelerimize göre kurbanlıklardan koyun ile sığır birer yaşını bitirmiş olmalı veya koyunlar 7-8 aylık olduğu halde birer yaşında imiş gibi gösterişli, sığır da yaşını bitirmiş olmalıdır. Bir koyun veya keçi yalnız bir kişi namına kurban olur. Bir deve veya sığır ise bir ila 7 kişiye kadar kurban olabilir. İki gözü veya bir gözü kör olan, dişlerinin çoğu düşmüş, kulakları kesilmiş, boynuzlarından birisi veya ikisi kırılmış, kulağından veya kuyruğunun yarısından fazlası memelerinin başları kopmuş olan hayvan kurban olmaz. Ayakta duramayacak kadar zayıf, aksak ayağını yere basıp kesileceği yere kadar gidemeyecek halde topal ve aşikar bir halde hasta olan hayvandan kurban olmaz."

iha
Yayın Tarihi : 20 Aralık 2006 Çarşamba 11:43:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?