6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Lazerle gözlükten kurtulun

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) öğretim üyesi Yrd. Doç. Barış Sönmez, "Lazerle gözlüksüz ve kontakt lenssiz bir yaşam sürebilirsiniz" dedi.

OMÜ Hasta eğitim seminerleri kapsamında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Hemodiyaliz ve Onkoloji Merkezi'nde 'Lazerle Gözlükten Kurtulma' konulu seminer düzenlendi. Seminere konuşmacı olarak katılan Yrd.Doç. Dr. Barış Sönmez, "Sabah uyandığımda etrafı net görmek istiyorum", "Ben de numarasız, şık güneş gözlüklerinden takabilmek istiyorum", "Yaz geliyor, denize gireceğim ama yüzerken arkadaşlarımı göremiyorum", "Bu gözlükler beni çirkin gösteriyor, takmak istemiyorum ama başka türlü de göremiyorum", "Uzun süredir lens kullanıyorum, sıkıldım her gün takıp çıkartmaktan", "Lensler gözümde alerji yaptı takamıyorum, gözlük camlarım da çok kalın", "Ben de astigmat var gözüme uygun lens bulamadım" şeklindeki yakınmaların gözde refraktif lazer cerrahisinin gelişimine katkıda bulunduğunu söyledi.

Artık çoğu hasta için dile getirdikleri sorunları ileri teknoloji ürünlerin yardımıyla çözmenin mümkün olduğunu ifade eden Sönmez, Excimer Lazer ile uygulanan Lasık yöntemi son 10 yıldır kaydettiği gelişmelerle hastalara operasyondan hemen sonra gözlüksüz ve kontakt lenssiz bir yaşam sağlayabildiğine dikkat çekti.

Sürekli gelişen ve değişen lazer teknolojisi yardımıyla, hastaların gözlerindeki kendilerine has ve parmak izleri kadar özel optik kusurları kişiye özel tedavilerle gidermenin mümkün olduğunu ifade eden Sönmez, "Bu tedaviden her gözlük kullanan kişi faydalanabilir mi? Cevap ne yazık ki hayır. Lasık tedavisi olabilmek için en az 21 yaşında olmak gerekiyor ve lazer uygulamasının yapılacağı gözün çeşitli ölçütlere uygun olması gerekiyor. Gözlerin bu tedavi için uygun olup olmadığını anlamak için yine son teknolojinin ürünleri olan korna görüntüleme cihazlarıyla incelenip bu ölçümlerin lazer refraktif cerrahi ve kornea hastalıkları konusunda uzmanlaşmış bir göz doktoru tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir" diye konuştu.

Sönmez, hasta açısından yapılması gerekenin, son teknoloji ürünlerin konusunda deneyimli hekimler tarafından kullanıldığı bu konuda uzmanlaşmış merkezlerin seçilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

 

İHA
Yayın Tarihi : 3 Nisan 2008 Perşembe 18:45:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?