2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Lisans tamamlama harcı şok etti!

LİSANS TAMAMLAMADA HARÇ PARASI TEPKİSİ

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Samsun Şubesi Başkanı Süleyman Bal, sağlık alanında üniversitelerde uygulamaya giren açıktan lisans ve lisans tamamlama programlarında harç parası yüksekliği ve bölümlerde eksiklik olması nedeniyle mağduriyet doğacağını söyledi.

Sağlık emekçilerinin meslekleriyle ilgili bölümlerde lisans ve lisans tamamlama programlarının açıldığını dile getiren Süleyman Bal, Sağlık Bakanlığı'nın Erzurum Atatürk Üniversitesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve Malatya İnönü Üniversitesi'yle ebelik, hemşirelik ve sağlık eğitimi lisans tamamlama programlarının açılması için protokol imzaladığını hatırlattı. İmzalanan protokol de sağlık memurluğu, hemşirelik, ebelik mesleklerinin dışındaki mesleklerin dışarıda bırakıldığı için binlerce sağlık emekçisinin mağduriyetine, eşitsizliğe ve adaletsizliğe neden olduğuna vurgu yapan Bal, harç bedellerinin ise üniversitelere bırakılarak haksızlığa davetiye çıkarıldığını belirtti.

Erzurum Atatürk Üniversitesi yıllık harç bedelini 2 bin TL olarak belirlediğine dikkat çeken Bal, "En pahalı bölüm olarak bilinen tıp fakültelerinin bile yıllık harç tutarları 700 TL'yi geçmezken, açıktan öğrenim bedelinin 2 bin TL olarak belirlenmesi fırsattan yararlanarak sağlık emekçilerinin soyulmasından başka bir şey değildir. Yüzde 2.5'lik maaş zamlarıyla açlığa mahkum edilen sağlık emekçileri, harç bedellerini yatıramadığı için öğrenim hakkından yararlandırılmayacaklardır. Eğitim-öğretim temel insan haklarından olup devletin asli görevleri arasındadır. Devlet eliyle ücretsiz olarak verilmesi gereken eğitim-öğretim her aşamasında farklı isimlerle alınan ücretlerle halk çocuklarının yararlanamayacağı bir noktaya getirilmiştir" dedi.

Bal, harç adı altında yüksek ücretleri kabul etmediklerini, hukuksal ve demokratik tepkilerin devam edeceğini kaydetti.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Ekim 2009 Cumartesi 11:05:02
Güncelleme :10 Ekim 2009 Cumartesi 12:18:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?