2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

'Lojistik Merkezi Samsun' toplantısı

Samsun'un 'lojistik merkezi' olma yolunda ilerlemesi, ulusal ve uluslararası alanda ön plana çıkması üzerine lojistik sektörünün gelişim süreci ve yapılacak yatırımlar masaya yatırıldı.


Büyükşehir Belediyesi tarafından Anakent Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen "Samsun'un Lojistik Potansiyeli" konulu 2 gün sürecek toplantı başladı. İstanbul, Ankara ve Samsun'dan yaklaşık 70 kamu kurum ve kuruluş temsilcisi, sivil toplum kuruluşu üyeleri ve bilim adamlarının katıldığı toplantıda, Samsun'un lojistik konumu, gelişimi, yatırım, kısa, orta ve uzun vadede yapılacak çalışmalar tartışıldı. Toplantının açılışında konuşan Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, küresel gelişmenin tüm boyutlarını,yaklaşımlarını ve açılımlarını izlerken, yerel ölçekte nasıl bir pay çıkarılabileceğinin, yarara dönüştürüleceğinin üzerinde özenle çalışılması gerektiğini söyledi. "Samsun doğal, yapısal, fiziksel anlamda Türkiye'nin Karadeniz kıyısının tek merkezi iddiasında ve konumundadır" diyen Güzeloğlu, "Bölgede stratejik ve lojistik bütün zenginlikler Samsun'da mevcuttur. Ticaret, eğitim, sağlık, ulaşım, lojistik gibi alanlarda merkezi konumdayız. İyi değerlendirmeler yaparak sürece katkı sağlamamız gerekli"
dedi.


Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ise, lojistik sektörün mal ve hizmetlerin tüketiciye ulaşmasını sağlayan bütün ara kademeleri içerdiğini kaydetti. Lojistik alanında depolama, ulaştırma, dağıtım ve bunlarla ilgili tüm hizmetlerin düşünülmesi gerektiğini vurgulayan Yılmaz, "Sektör iş adamlarımızın yeni pazar arayışlarını ve var olan pazarlara daha kolay ulaşımı sağlamakta önemli etkiler yapacaktır. Sektörün Samsun'da etkinliğini arttırmak için yerel yöneticiler olarak sağlayabileceğimiz
katkıların belirlenmesi ve somut tekliflerin oluşturulması hedeflenmektedir. Toplantı kamudan talep edilecek yatırımların ve yönetim iyileştirilmelerinin belirlenmesinde önemli bir buluşma platformu olacaktır. Samsun limanları üzerinden yapılan dış ticaretin artırılması ve Samsun'un bir dış ticaret kapısı olması için öncelikli konular belirlenecektir" diye konuştu.


Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu da, Samsun'un deniz, hava, demiryolu, karayolu gibi alternatif ve gelişmiş altyapısı, liman, serbest bölge, organize sanayi bölgeleri ve geçmişten gelen ticaret yapısıyla bölgenin dünyaya açılan kapısı olduğunu hatırlattı. Avrupa ölçeğinde yürütülen İpek Yolu Projesi'nin önemine değinen Murzioğlu, Viking Projesi'nin de hayata geçmesi ve uygulama aşamasıyla Samsun'un ön planda yer alacağını, bu iki projeye göre stratejilerin geliştirilmesigerektiğini vurguladı.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ferşat Kolbakır da yaptığı konuşmada, üniversitenin bilimsel birikiminden yararlanılması gerektiğini belirtti.
Toplantıda 'lojistik sektörü mevcut yapısı ve gelişme eğilimleri, Samsun lojistik gelişme hedefleri, ulusal ve uluslararası düzeyde uygulamaya konulacak projelerin etkileri, lojistik sektörü idari yapılanması beklenen sonuçlar' konuları ele alınacak

İha
Yayın Tarihi : 5 Mart 2009 Perşembe 14:02:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?