4
Mayıs
2024
Cumartesi
SAMSUN

Lpg'li araçlardaki patlamalar dış etkenli

LPG'Lİ ARAÇLARDAKİ PATLAMALAR DIŞ ETKENLİ

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Samsun Şube uzmanları, Samsun'da iki LPG'li otomobilde yaşanan patlamanın dış etkenden kaynaklandığını belirledi.

MMO Samsun Şube Başkanı Kadir Gürkan yaptığı açıklamada, uzman ekip tarafından hazırlanan rapor hakkında bilgi aktardı. Gürkan, İlkadım ve Bafra ilçelerinde geçen hafta gerçekleşen ve kamuoyuna "LPG'li Araç Yangını/Patlaması" şeklinde yansıyan olaylarla ilgili olarak uzmanlardan oluşan komisyonlarının yerinde incelemelerini yaparak "Teknik Ön İnceleme Raporu" hazırladığını belirtti. Gürkan, "Rapora göre; 55 NG 696 plakalı Renault marka Broadway tipindeki aracın Bafra ilçesinde yanması olayının; motor

kaynaklı bir arızadan oluştuğu, 19 TK 664 plakalı Renault marka Broadway tipindeki aracın otoparkta alev alması olayının; dış etkenler kaynaklı bir yangın olduğu, aracın 2007 yılından buyana periyodik LPG sızdırmazlık kontrolünün yaptırılmadığı tespit edilmiştir" dedi.

"Her iki araçta yapılan incelemelerde; LPG montaj hatlarındaki aksaklıktan ziyade araçların mekanik ve elektrik aksamlarındaki yorulmaların dikkate alınarak özellikle yakıt ve ateşleme yollarındaki hassas aksamlarda da yenilemelerin yapılması voltaj ve akımların detaylı ölçülmesi, gaz sıkışmasının yaşanabileceği bölümlerde koruyucu tedbirlerin alınması gerektiği bir kez daha önem arz ettiği görülmüştür" diyen Gürkan, şunları söyledi:

"Elektrik hatlarının onarımlarında soketlerin plastik kılıflar ile korozyon ve oksidasyona karşı koruma altına alınması önemle dikkate alınmalıdır. LPG'li araçların kendi emniyet sistemlerinin ve araç içi montaj emniyet kurallarının tamamen uygun olduğu görülmüştür. Sevindirici olan şudur ki: LPG sistemlerinin standartlara uygun olması nedeni ile olası büyük faciaların önüne geçilmiş, LPG sistemi kendini korumaya alarak tehlikenin büyümesini engellemiştir. Buna rağmen eksik ve dikkat edilmesi gereken

hususlar şunlardır; araçların LPG ve benzin sisteminin üç ayda bir kontrol edilip periyodik bakımlarının yapılması gerekmektedir. Araçların fenni muayene ve Odamız tarafından yapılan LPG sızdırmazlık kontrolleri kesinlikle aksatılmadan yapılmalıdır. Araçların ilerleyen kullanım ömürleri doğrultusunda elektrik tesisatında gerçekleşen yorulmalar yangınlara sebep olmaktadır. 3 aylık periyodik kontrollerde mutlaka gerekli testlerin yapılması gerekmektedir."

LPG'Lİ ARAÇLARDAKİ PATLAMALAR DIŞ ETKENLİ
LPG'Lİ ARAÇLARDAKİ PATLAMALAR DIŞ ETKENLİ
İHA
Yayın Tarihi : 5 Ekim 2010 Salı 15:01:00
Güncelleme :5 Ekim 2010 Salı 17:04:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?