6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Malullük ve ölüm aylığında yeni fırsat

Yeni yasayla 1 Ekim'de yürürlüğe giren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası'nda (SSGSS) prim gününün yetersiz olup da malullük ve ölüm aylığı alamayan kişilere yeni yasayla birlikte fırsat doğdu.

Malullük ve ölüm aylığını hak etmek için aranılan prim süreleri 1 Ekim'den itibaren yürürlüğe giren SSGSS ile birlikte kısaltıldı. Daha önce ki uygulamayla malullük sigortasından aylığa hak kazanma koşulu SSK'lılar için bin 800 prim günü olduğunu belirten Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Samsun İl Müdürü Saffet Çalışkan, BAĞ-KUR'lular için 5 tam hizmet yılı, kamuda çalışanlar için ise 10 yıl tam hizmet malulen maaş bağlanması için gerekli olduğunu söyledi.

Yeni düzenlemeyle malullük sigortasının aylığa hak kazanma koşulu en az 10 yıldan beri sigortalı olan kişilerde toplam bin 800 gün prim ödeme koşulu arandığını dile getiren Çalışkan, "Sigortalının başkasına bakımı muhtaç olması halinde ise 10 yıllık süre aranmıyor. Toplam bin 800 günlük sigortalı olma koşulu ile maaş bağlanıyor. Bunlar önemli gelişmeler. Ölüm sigortasının aylığa hak kazanma şansı önce ki sağlık sistemine göre SSK'lılar için 5 yılda 900 prim günü, BAĞ-KUR'lular için 5 tam yıl hizmet, kamuda çalışanlar için ise 10 tam yıl sigortası gerekiyordu. Zamanında 9 sene 11 ay kamuda hizmeti olan biri ölmüş eşine, maaş bağlanamadığı gördüm. Türkiye'de bu şekilde bulunan 20 bine yakın kişi var. Emekli sandığı iştirakçilerinin eş ve çocuklarına ölüm aylığı bağlanabilmesi için en az 10 yıllık hizmet şartı aranırken, yeni dönemde 5 yıl ve daha fazla hizmeti olan iştirakçinin ölümü durumunda hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanacak" dedi.

1 Ekim 2008 gününden itibaren, en az bin 800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş memurların hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanma fırsatı doğmuş olduğunu kaydeden Saffet Çalışkan, bu şekilde 10 yıldan az prim ödemesi olup aylık bağlanmayan 20 bine yakın memur dul ve yetimine aylık bağlanacağını ifade etti.

Çalışkan, "Emekli Sandığı iştirakçilerinin eş ve çocuklarına ölüm aylığı bağlanabilmesi için en az 10 yıllık hizmet şartı aranırken, yeni dönemde bu düzenlemenin 5 yıla indirilmesiyle birlikte maaş alamayan kişiler kurumumuza başvurması halinde aylıklarını bağlayacağız" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 12 Ekim 2008 Pazar 12:20:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?