5
Mayıs
2024
Pazar
SAMSUN

MEMUR-SEN'den "Sosyal Patlama" uyarısı

Memur-Sen Konfederasyonu Samsun İl Başkanı İdris Maden, işsizlik ve düşük ücretlerden dolayı ülkede sosyal patlama yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Lise mezunları bir yana üniversite mezunu gençlerin işsiz olduğunu ve sokaklarda dolaştığını kaydeden İdris Maden, altyapı oluşturulmadan yapılan özelleştirmelere de tepki gösterdi. Maden, hükümete özelleştirmelerden dolayı işten çıkarılanlara sahip çıktığından dolayı teşekkür ederken, "Ancak özelleştirme mağduru insanlar 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4/c maddesine göre kurum ve kuruluşlara yerleştirildi, uygulamalarla da mağdur edildi. Zira bu insanlar memur olarak atandı fakat kesintileri SSK'ya yapılıyor. Şimdi bunlar memur mudur, işçi midir? Bunun düzeltilmesi lazım" dedi.

Özelleştirilen işyerlerinden kamuya kaydırılan çalışanların sözleşmesinin de 10 aylığına yapıldığına değinen Maden, 450 YTL'lik maaşı da eleştirdi. Maden, "İşçi mi, memur mu olduğu belli olmayan bu arkadaşlarımız işyerleri özelleştirilmeden önce bin-bin 500 YTL ücret alıyordu. Şimdi işe başladıkları kurumlardan 450 YTL alabiliyorlar. Sözleşmelerinde de 'Özelleştirmeden gelip de kurumlarda sözleşmeli olarak çalışan personele kesinlikle başka ücret ödenmez' deniyor. Bu insanlar sıkıntı içinde. Hayat standartları düşürülmüş. Buna rağmen mesela Tokat, Çorum, Artvin gibi Türkiye'nin değişik illerinden Samsun'a gelmişler, ev tutmuşlar, çocuklarını okula vermişler, sözleşmeleri 10 ay olduğu için kışın ortasında, 'Senin iş akdini feshettim, sokakta otur' diyorsun. 21. yüzyılda insan 450 YTL'ye çalıştırılmaz. İnsana insanca yaşayabileceği ücretler ödenmeli" diye konuştu.

Yaşanan ekonomik sıkıntıların sosyal patlamalara neden olabileceğini, hükümetin bu konularda önlem alması gerektiğini de dile getiren Maden, "İşsizlik sıkıntısı için iş adamlarının önü açılmalı, yatırımlar yapması sağlanmalı, işsizlikten kaynaklanan bunalımlara son verilmeli. Bugün analar babalar çocuklarına zehir tacirliği yaptırıyorsa, bu pozisyona gelmişse önlem alma zamanı da gelmiştir. Bunun kaynaklandığı noktaları sosyologlar, psikologlar araştırmalı. Yani iş sahasının ülkemizde en kısa zamanda çoğaltılması, işsizlerin iş sahibi yapılması lazım. Yoksa ülkede sosyal bir patlamaya gidiliyor" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 20 Ocak 2006 Cuma 23:23:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?