2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Memur-Sen'den protesto

MEMUR-SEN'DEN PROTESTO

Memur-Sen Samsun İl Temsilciliği, 2010 Bütçe Kanunu'na ilişkin talep ve beklentiler ile sendikal haklarla ilgili öncelikleri kamuoyuyla paylaşmak amacıyla eylem yaptı.

Konak Sineması önünde toplanan sendika üyeleri döviz taşıdı, pankart açtı, hükümet ve muhalefet aleyhinde sloganlar attı. Memur-Sen adına basın açıklaması yapan Bem Bir-Sen başkanı Necmi Macit, halen TBMM'nde görüşmeleri devam eden 2010 Bütçe Kanunu Tasarısı'nın, mevcut hükümleri ve gelir, gider tahminleriyle başta kamu görevlileri olmak üzere dar, sabit gelirlilerin beklenti ve taleplerini karşılamaktan uzak olduğunu söyledi.

Kamu görevlileri başta olmak üzere ücretlilerin, gelirlerini artıracak, giderlerini azaltacak şekilde yeniden düzenlemeler beklediklerini ifade eden Macit, 120 sayfalık 2009 yılı toplu görüşme taleplerinin sonuç bölümünde "2010 yılında toplu sözleşme imzalamak istek ve kararlığındayız" diyerek öncelikleri ortaya koyduklarını kaydetti.

Hükümetin kamu görevlilerine toplu sözleşme ve grev hakkı tanımak yerine Avrupa Sosyal Şartı'nın 5. ve 6. maddelerine koyduğu çekincelere dayanarak bu hakkı vermekten kaçındığına vurgu yapan Macit, "Bu çekince kaldırsın ve kamu görevlilerinin özlemle beklediği toplu sözleşme ve grev hakkını verilsin. Ana muhalefet partisi, isçi sendikalarında uygulanan toplu sözleşme ikramiyesine benzer, kamu görevlilerinin toplu görüşme primleri için Anayasa Mahkemesi'ne iptal davası açarak, iptaline ve kamu görevlilerinin gelirlerinin azalmasına neden olmasını anlamak da mümkün değildir" dedi.

Yüzde 2,5 artı 2,5 zamma masada 'hayır' dediklerini hatırlatan Macit, "Hayır, demeye devam ediyoruz. İktidar, maalesef kamu görevlilerine, orta vadeli mali programda 2010 yılı için belirlediği yüzde 5,3'lük enflasyon rakamını bile çok görmüştür. Uzlaştırma Kurulu'nun bizim önerimizle örtüşen yüzde 4 artı 4 kararını uygulamaktan imtina etmiştir. Ek ödemede iktidar yanlış hesap yapmaktadır. Memur-Sen olarak, ek ödemeye ilişkin takvimin konfederasyonların da katılımıyla belirlenmesi ve 1 Ocak 2010'dan geçerli olmak üzere ek ödemeye 30 TL artış yapılması, 1 Temmuz 2010'da ilave 30 TL artış gerçekleştirilmesi talebimizi yineliyoruz. İkinci KEY ödemelerinde hak sahiplerinin alacaklarını ne zaman, nereden ve ne kadar alacağına dair bilgilendirmenin kamuoyuna acilen yapılmasını bekliyoruz" diye konuştu.

Macit, tedavi katılım payında yüzde 33 ila yüzde 150 arasında artış yapıldığını, uygulamanın iptali için Danıştay'a dava açıldığını da hatırlattı.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Kasım 2009 Çarşamba 18:16:01
Güncelleme :19 Kasım 2009 Perşembe 09:09:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?