4
Mayıs
2024
Cumartesi
SAMSUN

Merkez Kütüphane modernize edildi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Ömer Bozkurt, Merkez Kütüphane’yi modernize ettiklerini, araştırmacıların alındığı çalışma odalarına öğrencileri de almayı düşündüklerini ve kütüphanenin oluşturulan web sitesiyle elektronik ortamda hizmetlerini sürdürdüğünü belirtti.

OMÜ Merkez Kütüphane’nin bilgiyi sağladığını, organize ettiğini ve değişik ortamlarda kullanıcılarına sunduğunu söyleyen Daire Başkanı Ömer Bozkurt, "Bu çerçevede verilen hizmetlere örnek verilecek olursa; başvuru ve enformasyon hizmetleri, ödünç verme hizmeti, bilgi tarama, elektronik bilgi erişim, online hizmetler, eski eserler ve mikrofilm hizmeti, tezler, süreli yayınlar, kitaplar ve danışma kaynakları, görsel-işitsel materyaller, küpür derleme ve güncel yayınlar hizmeti, ISBN-ISSN sağlama hizmetleri, fotokopi ve ciltleme ve kütüphaneler arası işbirliği hizmetleri kullanıcılara sunulan hizmetlerden bazılarıdır" dedi.

Haftada 80 saat kullanıma açık olan Merkez Kütüphane’nin, akademik unvanlı araştırmacıların yararlanabildiği 48 adet kareli çalışma odalarının şartlar elverdiği taktirde öğrencilerin de kullanımına açılacağını ifade eden Bozkurt, "Merkez kütüphanemiz bilgiye ve bilgi kaynaklarına ulaşımı hızlandırmak ve Kurupelit Kampusü’ne uzak birimlerimize de bilgi hizmetlerini ulaştırmak amacıyla oluşturduğu web sitesi ile elektronik ortamda da hizmetlerini devam ettirmektedir. Web sitemiz aracılığıyla verilen hizmetler, online danışma kaynakları, e-kitaplar, e-dergiler, e-gazeteler, e-tezler, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Yurtdışı Dergilerde Yayınlanmış Bilimsel Yayın Kataloğu, Yurtiçi ve Yurtdışı Bilgi Merkezleri’ne bağlantılar, E-Duyuru listesi, online istek formları, Kybele Katalog Sorgulama Ekranı ile Merkez Kütüphane koleksiyonuna erişim, akademik ve resmi kurum bağlantıları, iletişim bilgileri olarak örneklendirilebilir" diye konuştu.

Bozkurt, çeşitli konsorsiyumlar vasıtasıyla (ANKOS, ÜNAK) günümüzde bilimsel araştırmalar için çok önemli bir kaynak teşkil eden online veritabanlarından Web of Science (Science Citation Index Expanded, Social Sciences Citation Index), Science Direct, EbscoHost, OCLC First Search, Proquest Health and medical Package + Agricola Plus Text Online, Blackwell Synergy, Kluwer Online, Springer Link, OVID LWW, Taylor & Francis, Wiley InterScience aboneliğinin sağlandığını ve bunların yanı sıra birçok deneme amaçlı veritabanı ve tam metin bilimsel dergi ve kitabın web sayfalarında erişime açıldığını kaydetti.


Bozkurt, "Şu an ulaşılabilen tam metin bilimsel dergi sayımız 14 bin civarındadır. Basılı materyal açısından oldukça zengin bir koleksiyona sahip olan Merkez Kütüphanemiz, satın alma, bağış ve değişim işlemleriyle mevcut koleksiyona üniversitemizin eğitim öğretim politikası doğrultusunda yeni yayın akışı sağlamaktadır. Merkez Kütüphane içerisinde bir Network Sistemi mevcut olup, bütün işlemlerde ve hizmetlerde otomasyona geçilmiş durumdadır. Sisteme bütün koleksiyon aktarılmış olup, yeni gelen yayınlar ise teknik işlemleri yapıldıktan hemen sonra web ortamından da sorgulanacak şekilde kullanıcıların hizmetine sunulmaktadır. Bununla birlikte barkodlama işlemleri bitirilen materyallerin kütüphanede giriş çıkışını güvenlik altına alabilmek için ana giriş kapısına Elektronik Kapı Sistemi kurulmuştur ve Merkez Kütüphane koleksiyonu güvenlik sistemine göre teknik açıdan standart hale getirilmiştir. Otomasyona geçen Merkez Kütüphanemiz ile aynı kampuste bulunan kütüphaneler ve Atakum Kampusü’ndeki Eğitim Fakültesi Kütüphanesi arasında terminaller kurulması ve böylece aynı üniversiteye bağlı kütüphaneler arasında bir standardizasyon sağlanması amaçlanmaktadır. Bu proje kapsamında Atakum Eğitim Fakültesi Kütüphanesi kayıtları web ortamına aktarılmış ve kullanıcıların internet aracılığı ile kullanımına açılmıştır" şeklinde konuştu.

Bozkurt, 2004 yılı yaz dönemi boyunca hem kütüphane kullanıcılarının hem de personelin daha ergonomik ve çağın gerektirdiği şekilde hizmet alabilmesi ve verebilmesi için Merkez Kütüphane binasının tamamıyla yenilendiğini, modern ve kullanışlı yeni dizaynıyla kullanıcılarına hizmet vermeye devam ettiğini de hatırlattı. Bozkurt, şöyle devam etti:
"Merkez kütüphanemizin tadilat çalışmaları kapsamında binanın zemini ve tavanı bütünü ile değiştirilmiş özellikle süreli yayınlar, kitaplar ve danışma kaynaklarının bulunduğu katların zemini sesi yansıtmayacak şekilde düzenlenmiştir. İlaveten eklenen 250 raf ile raf sayısı 800 olmuş ve Merkez Kütüphane’deki raf uzunluğu 3840 metreye ulaşarak kullanıcılarımıza kullanım kolaylığı sağlanmıştır. Kapalı devre ses yayını sistemi eklenmiş, havalandırma düzeneği tamamıyla yenilenmiştir. Bu arada binanın elektrik altyapısı da elden geçmiş ve gerekli düzenlemeler hayata geçirilmiştir. Merkez Kütüphane girişi ve ofisler de yenilenmiş ayrıca eklenen yeni bölümlerle, hem çalışan personelin hem de gelen araştırmacının daha rahat ve verimli çalışabilmesi için gerekli ambiyans sağlanarak modernize edilmiştir."

Samsun-İHA
Yayın Tarihi : 25 Aralık 2004 Cumartesi 14:07:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?