6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Merkez'den vatandaşlara uyarı

Merkez Bankası Samsun Şubesi, 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren piyasaya sürülecek olan Türk Lirası (TL) ile ilgili vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Samsun Merkez Bankası'ndan edinilen bilgiye göre, Yeni Türk Lirası (YTL) banknot ve madeni paralar 1 Ocak-31 Aralık 2009 tarihleri arasında Türk Lirası (TL) banknot ve madeni paralarla birlikte piyasaya sürülecek.

1 yıllık birlikte dolaşım süresinin sona ermesinin ardından, Yeni Türk Lirası (YTL) banknotlar, 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren 10 yıl boyunca, Yeni Türk Lirası (YTL) ve Yeni Kuruş (YKr) madeni paralar ise 1 Ocak-31 Aralık 2010 tarihleri arasında Merkez Bankası ve Ziraat Bankası şubelerince kabul edilecek ve değiştirilebilecek.

Merkez Bankası'nın olmadığı yerlerde Ziraat Bankası'ndan bu işlemler yapılabilecek. Bununla birlikte, 1 yıllık birlikte tedavül süresince otomatik para çekmesi makinesi (ATM) adaptasyonları yapılıncaya kadar ATM'lerden Yeni Türk Lirası (YTL) banknot ödemeleri yapılabilecek. 2009 yılı boyunca tüm ödemelerde Yeni Türk Lirası (YTL) veya Türk Lirası banknot ve madeni paralar kullanılabilecek.

YTL'den TL'ye geçişte para biriminin değerinde herhangi bir değişiklik olmayacağı, sadece para biriminin ismi değişeceği, bu nedenle YTL'den TL'ye geçişle birlikte Merkez Bankası'nın döviz ve efektif kurlarının gösteriliş biçimi veya değerinde herhangi bir değişiklik olmayacağına değinildi.

Merkez Bankası tarafından vatandaşlara yapılan uyarıda banknotların yıpratılmaması için gerekli özenin gösterilmesi ve cüzdan kullanma alışkanlığının edinilmesi, yenilenen tasarımları, değişen boyutları ve ilave güvenlik özellikleri ile kendi içinde bazı ilkleri barındıran banknotların daha uzun ömürlü olmasını sağlayacağı belirtildi.

Ayrıca, TL banknotların güvenlik özelliklerinin öğrenilmesi sahtecilikle mücadelede etkinliğin daha da arttırılması bakımından açısından önem arz etmekte olduğu, sahte bir banknot ele geçirildiğinde, en yakın kolluk kuvvetine (emniyet veya jandarma birimlerine) bildirilmesinin, hem vatandaşlık görevi hem de yasal zorunluluk olduğu vurgulandı.

iha
Yayın Tarihi : 31 Aralık 2008 Çarşamba 17:28:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?