6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Mezar odasından tarih çıktı

Samsun Büyükşehir Belediyesi'nce yapılan yol çalışması sırasında bulunan mezar odasında birçok tarihi eser ortaya çıktı.


Büyükşehir Belediyesi tarafından 17 Kasım 2008 tarihinde şehir merkezi Yeşildere Mahallesi Akçay Sokak Mimoza Evleri önünde 30 metre genişliğinde açılan yol çalışması sırasında oyuk çıktı ve Müze Müdürlüğü uzmanlarınca yapılan araştırma sonucu oyuk çıkan yerin mezar odası olduğu anlaşıldı. Büyükşehir Belediyesi'nce temin edilen işçilerle kurtarma kazısı ve temizlik çalışmalarına başlandı. Mezar odasının tavanının çökmesi sonucu oluşan moloz yığını kaldırılırken, dağınık durumda insan kemiklerine rastlanıldı ve kırık durumda birçok eser elde edildi.


Söz konusu odada yapılan çalışmalar sonucu odayla ilgili olarak kumtaşı, toprak, kireç ve taş karışık tabakaya oyularak yapılmış mezar odasının girişi kuzey yönünde olduğu ve odanın uzunluğu 480 santimetre, eni 270 santimetre ve yüksekliği 220 santimetre olduğu belirlendi. Odanın sağ dip tarafında duvarda küçük bir boşluk olduğu, boşluk genişletilerek içeriye girildiğinde ayrı bir mezar odası bulunduğu, dağınık durumda insan kemiklerine rastlanıldığı, mezar odasında ölü hediyesi olarak konulmuş sağlam ve kırık durumda olmak üzere birçok eser elde edildiği açıklandı.


Mezarda her iki odada ele geçen eserlerin Hellenistik ve Roma dönemine ait olup, mezar odalarında değişik zamanlarda gömü yapıldığı belirtildi.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Aralık 2008 Salı 19:00:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?