4
Mayıs
2024
Cumartesi
SAMSUN

Midesinden taşlaşmış gıda çıktı

MİDESİNDEN TAŞLAŞMIŞ GIDA ÇIKTI

Samsun Özel Büyük Anadolu Hastanesi'nde gerçekleştirilen ameliyatta bir kadının midesinden 15 santimetre çapında taşlaşmış gıda atıkları çıkarıldı.

Samsun İlyasköy Mahallesi'nde oturan Zinnet Baysal (56), uzun zamandır beri çektiği mide ağrıları neticesinde Büyük Anadolu Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği'ne müracaat etti. Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Serdar Yol'un muayenesi neticesinde midesine endoskopi yapılması gerektiği söylenen hasta korktuğu için kabul etmedi. Üç ay sonra, şikayetleri devam eden hasta, tekrar doktoruna geldiğinde bu defa endoskopi yaptırmayı kabul etti ve gastrik bezoar teşhisi ile ameliyat olmasına karar verildi.

Ameliyat esnasında, midesinde portakal büyüklüğünde yaklaşık 15 santimetre çapında taşlaşmış gıda atığı bulundu. Gerçekleştirilen başarılı ameliyatla sağlık ekibini de şaşırtan taşlaşmış kütle çıkarıldı.

Ameliyatı gerçekleştiren Prof. Dr. Serdar Yol, hastanın müracaat ettiğinde şiddetli mide ağrıları, bulantı, kusma ve kötü ağız kokusu şikayetleri ile başvurduğunu söyledi.

Endoskopi sonuçlarında midede adeta taş gibi bol miktarda gıda atığı ve sert bezoar bulgularına rastlandığını belirten Prof. Dr. Yol, "Kütleyi endoskopik olarak (snare-wire ile) parçalamaya çalıştık, ancak çok sert olduğu için parçalanmadı. Bunun üzerine kendisine ameliyat önererek operasyona aldık. Başarı ile gerçekleştirilen ameliyat esnasında hastanın midesinin adeta tamamını kaplayan yaklaşık 15 santimetre çapındaki taşın midenin artık fonksiyonlarını yerine getiremediği bir durumla karşılaştık. 23 yıllık hekimlik hayatımda ilk defa bu kadar sert bir bezoar ile karşılaştım. Çok başarılı bir ameliyat oldu. Hastamız yıllardır çektiği mide ağrılarından artık kurtulmuş oldu" dedi.

Günümüzde her 5 kişiden birinde görülen mide rahatsızlıklarında erken teşhisin çok önemli olduğunu vurgulayan Yol, mide rahatsızlıklarında en etkin teşhis yönteminin endoskopi olduğunu ve bu yöntemin Büyük Anadolu Hastanelerinde hastalar uyutularak ve hiçbir şey hissetmeden yapıldığını kaydetti. Yol, hastaların hiç korkmadan endoskopi yaptırmalarının sağlıkları açısından önemli olduğunu da belirtti.

Ameliyat sonrası kendisini çok iyi hissettiğini belirten Zinnet Baysal, kendisini sağlığına kavuşturan sağlık ekibine teşekkür ederek, memnuniyetini dile getirdi.

MİDESİNDEN TAŞLAŞMIŞ GIDA ÇIKTI
MİDESİNDEN TAŞLAŞMIŞ GIDA ÇIKTI
İHA
Yayın Tarihi : 23 Aralık 2010 Perşembe 11:27:02
Güncelleme :23 Aralık 2010 Perşembe 13:38:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?