2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Mihraplı köprü restore ediliyor

Samsun'un Vezirköprü ilçesi ile Havza ilçesinin sınırlarını çizen İstavroz Çayı üzerindeki Türkiye'nin tek mihraplı köprüsü olan tarihi Kurt Köprü'de restorasyon çalışmalarında sona yaklaşıldı.


Geçen yıl Mayıs ayında Karayolları 7. Bölge Müdürlüğü'nün açtığı ihale sonucu özel bir firma tarafından başlanılan İstavroz Çayı üzerindeki Kurt Köprü'de restorasyon çalışmaları tamamlanma aşamasına geldi. Firma yetkilileri, Havza'nın Kayabaşı (Tahna) köyü ile Vezirköprü'nün Tekkekıran köylerini birbirine bağlayan 86 metre uzunluğunda, 5 metre genişliğindeki bir yüksek ayak üzerine iki büyük kemerli gözden oluşan tarihi köprünün restorasyonunun 15 gün içinde bitirilmesinin hedeflendiğini bildirdi.


662 bin TL'ye restorasyonu yapılan tarihi köprüyü görmek isteyenler ise Vezirköprü'den yol olmadığı için güçlükle bölgeye gidiyor. Tekkekıran köyüne kadar olan 16 kilometrelik kısmını araçla giden vatandaşlar, kalan 3 kilometreyi ise yaya olarak gidiyor. Köprüye inen yaya yolunda meydana gelen heyelan ulaşımı daha da güçleştiriyor.


Köprü, bir yüksek ayak üzerine iki büyük sivri kemerli gözden oluşuyor. İki kemer arasında ve yanlarında olmak üzere sivri kemerli pencere şeklinde toplam 3 adet kemer bulunuyor. Kemerlerin bir tanesinde mihrap yer alıyor. Köprünün üstünden mihraba inilen merdiven restorasyon çalışmalarında kapatılmış bulunuyor. Çayın iki yamacına gelen kısım, doğal kaya ve toprakla destekleniyor. Köprü ayağı kalın paye şeklinde olup, alt kısmında dikdörtgen beş adet dalga kıranı mevcut. Tarihi Kurt Köprü'nün mimari tarzı ve üç sıra tuğla, bir sıra taş örgü sistemi nedeniyle 13. veya 14. yüzyılda inşa edildiği tahmin ediliyor. Tarihi köprünün zaman içinde pek çok kez onarım gördüğü biliniyor.

iha
Yayın Tarihi : 11 Mayıs 2009 Pazartesi 13:04:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?