2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Mikrokredi şubesi açıldı

Türkiye Grameen Mikrokredi Projesi Samsun Mikrokredi Şubesi'nin açılışı, AK Parti Siyasi ve Hukuki İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu'nun katılımıyla gerçekleştirildi.


Türkiye İsrafı Önleme Vakfı bünyesinde çalışma yürüten Türkiye Grameen Mikrokredi Projesi'ne bağlı olarak faaliyetlerini yürütecek şubenin açılışı, İl Özel İdare Toplantı Salonu'nda yapıldı. 'Samsun'da dar gelirli ve yoksul kadınlara yönelik küçük bir sermaye olan mikrokredi' konulu toplantıda yapılan slayt gösterimi ile mikrokredi tanıtıldı.

Projenin dünyada 600 milyon insanın faydalandığı bir proje olduğunu belirten AK Parti Siyasi ve Hukuki İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu, hükümet olarak güçlü icraatları, güçlü ekonomi oluşturmanın yanında, güçlü bir sosyal bir politikayı da beraberinde uyguladıklarını dile getirdi. Yoksullukla mücadele ettiklerini ve yoksullara sahip çıktıklarının altını çizen Aksu, "Sosyal olmanın gereği ortaya çıkıyor. Sosyal devlet gereği budur. Sosyal devletin yeri fakir fukaraya sahip çıkan devlettir. Birçok yardımlarda bulunduk. Bununla ilgili yasal düzenlemeler yaptık. Onlar size gelmiyorsa siz onlara gelin mantığını uyguladık. Geçmiş dönemde
buzdolabı dağıtılıyor diye eleştiriler oldu. Gaziantep Valiliği buzdolabı dağıttı. O dönem birçok tespitlerimiz oldu. Sürekli ilaç kullanan insanlar var. Bu ilaçların muhafazası için dolap gerekiyor. Havalar sıcak. Bu adam ilaçlarla yaşamaktadır. Mikrokredi bizim sosyal devlet politikamızla örtüşüyor. Mikrokredi işsizliğe ve fakirlere yardımcı olurken, makro alanda ise yatırımların artması, işsizliğin giderilmesi gibi yasal düzenlemeler yaptık. 500 bin insana inşallah iş bulacağız. Olumlu bir şekilde gelir
etme imkanı sağlıyoruz. Mikrokredi dünyanın en önemli yoksulluk projesi. İnsanların kabiliyetleri ve becerilerinin uygulanması için bu kredi gerekli. Fakir işçinin, dar gelirlinin sahip olmadığı tek şey sermayedir. Biz bu sermayeyi sağlıyoruz. İçişleri Bakanlığı düzeyinde projenin uygulanması amacıyla yasal düzenlemeler yaptık. Türkiye genelinde mikrokrediyi yaygınlaştırdık" dedi.
Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül ise, ülke genelinde 33 il ve 48 şubede sermaye desteği verildiğini kaydetti. Yaşlı, genç ile yoksul bayanlara yönelik sermaye desteği sağlandığını açıklayan Akgül, "Hayat kalitesi sağlamak adına önemli bir adım atılıyor. Hedefimiz 100 bin kişiye ulaşılmasını sağlamak. Türkiye'de verilen kredilerin geri dönüşü yüzde 100 olmuştur. Dünyada ise bu oran yüzde 98'dir. Bizim kredilerimizde kefalet ve icra yoktur. Sadece güven hesabına dayanmaktır.

Bundangurur duyuyorum. Aynı zamanda topraksız tarım uygulaması sağlıyoruz. Burada da 250-500 TL arasında kredi desteği sağlıyoruz. 36 ve 18 metrekarelik seralarda topraksız sebze ve meyve üretimi sağlıyoruz. Bu şekilde bireyler kendi sebze ve meyve ihtiyaçlarını karşılıyor" diye konuştu.
Türkiye Grameen Mikrokredi Projesi Genel Müdürü Abdul Metin, bu zamana kadar 25 bin kişiye 30 milyon TL'lik kredi desteği verdiklerini ifade etti.
Vali Hasan Basri Güzeloğlu da, "Bizi biz yapan geleneklerimizden biri olan yardımlaşma ve vakıf anlayışının güzel bir örneğini görüyoruz" şeklinde konuştu.
Samsun'da 'Dar gelirli ve yoksul kadınlara yönelik küçük bir sermaye olan mikrokredi' konulu toplantıda 29 bayana 18 bin 500 TL'lik mikrokredi çeki ve belgeleri verildi. Belge ve çekler Abdülkadir Aksu, Vali Güzeloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, AK Parti Samsun milletvekilleri Cemal Yılmaz Demir, Birnur Şahinoğlu ve Prof. Dr. Aziz Akgül tarafından verildi.
Samsun'da daha önce 25 bayana 12 bin TL'lik kredi desteği sağlandığı öğrenildi. Samsun Valiliği İl Özel İdare bünyesince mikrokredi projesine destek olmak amacıyla 130 bin TL, HSCB Bank ise 7 bin 500 TL'lik tutarı Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül'e verdi.
İl Özel İdare bahçesinde yapılan örnek 18 metrekare topraksız serada da tanıtım yapıldı. Toplantıya katılanların çocuklarının, toplantının uzun sürmesi nedeniyle uyuduğu gözlendi.

iha
Yayın Tarihi : 9 Temmuz 2009 Perşembe 18:54:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?