4
Mayıs
2024
Cumartesi
SAMSUN

Milli Piyongo 'ruh' sağlığını bozuyor

Samsun Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Psikiyatr Lütfü Ural, yılbaşı ikramiyesi için bilet alan herkesi bir ölçüde, psikolojik yatırımını yüksek yapanları önemli ölçüde, bütçesini sarsacak sayıda bilet alanları da ciddi ölçüde hayal kırıklığının ve bunun ekonomik sonuçlarının beklediğini söyledi. Psikiyatr Ural, piyangonun toplum psikolojisine zararlı olduğunu belirtti.

Başhekim Lütfü Ural, yaklaşan yılbaşı öncesi bilet almayı düşünenleri, bütçesini sarsacak sayıda bilet almamaları ve psikolojik yatırımlarını yüksek tutmamaları yönünde uyardı. İkramiyenin çıkma ihtimalinin matematiksel olarak olağanüstü düşük, bileti alanın gönlündeki ihtimalin ise daha yüksek olduğunu belirten Psikiyatr Lütfü Ural, "Milli Piyango biletinde, biletin reel bir değeri olmadığına göre umut satın alınıyor. Peki umut neden satın alınıyor? Umut, umudun gerçekleşeceğine dair yüksek bir algılama var diye satın alınıyor. İşte kırılma noktası burada başlıyor. Halk hesap kitap yapınca işin realitesini bilir ama insan psikolojisi o işin çok da hesabını, kitabını yapmadan global bir algılama ile ümit katsayısını yüksek tutuyor. Yani matematik ihtimalle onun gönlündeki ihtimal aynı değil. Matematik ihtimal olağanüstü düşük, onun gönlündeki ihtimal daha yüksek" dedi.

Ümitlerin, bir emeğin karşılığı olması gerektiğine işaret eden Psikiyatr Lütfü Ural, "Bilet alan herkesi bir ölçüde, psikolojik yatırımını yüksek yapanlarda önemli ölçüde, hele şaşkınlık yapıp da bütçesini sarsacak sayıda bilet alanları da ciddi ölçüde hayal kırıklığı ve bunun ekonomik sonuçları bekliyor. Sadece bir yada birkaç kişiyi de ciddi bir şaşkınlık kaosu bekliyor. Yani kazananları da çok iyi şeyler beklemiyor. Ümidi gerçekleşen bir yada birkaç kişiyi de ciddi bir psikolojik kaos bekliyor. Dolayısıyla ümitlerimiz bir emeğin karşılığının sonucu olmalı, hayallerimiz gerçekleşebilecek hedeflere bizim gayretle çalışmamızla ulaşabilecek noktalarda olmalı. İnsanı mutlu eden, insana huzur getiren budur. Bu noktada da organizasyon ve yönlendirme gücü elinde olan kurum ve kuruluşlar birleşip, halkın bu yolda önünü açmalı. Yani çalışanın çalışması karşılığında hayal kırıklığına uğramadığı, üretenin üretmesi karşılığında bir şeyler elde edebildiği bir dünya oluşturabiliyorsanız o noktada vazifenizi yaptınız demektir. Bunun dışındaki oyunlar adı üzerinde sonuçta oyundur ama bazı oyunlar insana çok yararlı olmuyor. Evet bu oyunlar bugüne kadar var olmuştur ve var olmaya devam edecektir. Ancak, hiç kimse insan ve toplum psikolojisine yararlı olduğunu söyleyemez. Söylemesi mümkün de değildir" diye konuştu.

Piyango biletine ciddi anlamda psikolojik yatırım yapılmaması gerektiğine dikkat çeken Psikiyatr Ural, "Zaten birkaç kişi haricindekiler kaybedecektir. Laf olsun beri gelsin diye alıyorsa bir sözüm yok. Bu bilet almanın laf olsun beri gelsinden öte bir anlamı olmadığını insanlar bilsin. Bu sözüm milyonlarca kişiden 2’si, 3’ü hariç hepsi için geçerli. Amorti alanlar da bir dahaki sefer kaybedecek. Bileti ciddi psikolojik bir yatırım çerçevesinde almasın. O biletin üzerine hiçbir psikolojik yatırımı olmasın. Kazanacak olana da Allah yardım etsin. Çünkü insanın o güne kadar idare etmeye alışmadığı bir güçle karşı karşıya kalması görülmüştür ki, çoğu zaman o insana problem çıkarmıştır. Kazanacak olanın da bu anlamda çok ciddi desteğe ihtiyacı var" şeklinde konuştu.

Samsun
Yayın Tarihi : 20 Aralık 2004 Pazartesi 11:38:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?